Прочитај ми чланак

Небензја: Односи између Русије и ЕУ више не постоје

0

Односи Русије и Европске уније заправо више не постоје, изјавио је на седници Савета безбедности УН руски амбасадор у УН Василиј Небензја.

Амбасадор је подсетио да је у јуну прошле године напорима Брисела у односима ЕУ и Русије „пробијено дно“.

„Како се испоставило, испод тог дна налазио се читав понор у који су наставили да падају не само наши односи, који практично не постоје, него и сама јединствена Европа“, рекао је Небензја.

Према његовим речима, Москва види да се у европским престоницама и институцијама одржавају догађаји на тему како најбоље раскомадати и уништити Русију.

„Ми смо, наравно, наслућивали да постоји русофобија која мирује у дубинама Европе, али, искрено, нисмо замишљали њену дубину и размере. Она се не ограничава на манијакалну тежњу да се Русија победи на бојном пољу рукама Украјинаца. Она иде много даље, да угоди најпримитивнијим, пећинским русофобима из редова Пољака и држављана балтичких земаља. Гледамо дешавања у европским престоницама и унутар зидова европских институција како боље распарчати и уништити нашу земљу“, објаснио је руски дипломата.

Како је навео, изјаве ЕУ о добросуседству и партнерству са Русијом нису биле ништа друго до начин да се рукама Кијева прикрију припреме за конфронтацију са Москвом.

„Данас врло добро схватамо да су све ове басне о добросуседству, партнерству и заједничким просторима биле само димна завеса за припрему конфронтације са Русијом рукама наших заједничких суседа“, констатовао је он.

Према његовим речима, Европска унија и остатак Запада приближавају свет самоубилачком сукобу повећавањем испорука оружја Кијеву.

„Свет се данас налази на ивици самоубилачког сукоба, према којем ЕУ заједно са остатком Запада иде великим корацима, повећавајући испоруке оружја кијевском режиму“, истакао је Небензја.
Руски дипломата је оценио и да су кијевске власти једноставно изгубиле главу због нове „улоге кмета“ у односима са Западом.

„Као најпопустљивија показала се Грузија, а затим и Украјина, изабране за улогу пиона у геополитичкој конфронтацији са нашом земљом. И ако је Тбилиси био довољно паметан да се на време заустави и покуша да умањи штету, кијевски Мајдан, испуњен препорођеним украјинским национализмом, помешаним са неонацизмом, од своје нове улоге кмета просто је изгубио главу“.

ЕУ је на тешким дрогама

Европска унија је навучена на „тешке дроге“ – амерички скупи течни природни гас, инфлација је достигла двоцифрене показатеље, оценио је Небензја.

„Годину дана након потпуног раскида веза са нашом земљом, раст БДП уједињене Европе заглављен је око нуле. Истовремено, рекордне стопе инфлације су двоцифрене. Радујући се што се скинуо са ‘руске гасне игле’, ЕУ је постала зависна од ‘тешких дрога’ – скупог америчког течног природног гаса“, .
О инциденту на „Северним токовима“

Небензја је навео да је Европска унија „прогутала“ чињеницу да су САД дигле у ваздух „Северне токове“и покушава да чињенице гурне под тепих, како не би изазвала незадовољство САД.
„Једно је очигледно: никада у историји Европе није било такве немоћи у економској сфери, такве сервилности према Сједињеним Америчким Државама. Дошло је до тога да је Брисел ћутке прогутао да је његов најближи савезник дигао у ваздух магистрални гасовод, који су, између осталог, платили европски инвеститори. Сада покушавају да све незгодне чињенице гурну под тепих како не би изазвали незадовољство Вашингтона“, нагласио је Небензја.

„О каквој независној улози ЕУ и Европе у целини може да се говори у таквим околностима? И у сваком случају, једно је сигурно: након овако грубих политичких и економских погрешних прорачуна, шансе Европе да постане један од полова мултиполарног света који је у настајању теже нули“, оценио је он.

Иза Брисела стоји Вашингтон

Земље у развоју треба да буду скептичне према пројектима Европске уније у УН, пошто Вашингтон стоји иза сваког корака Брисела и мораће да плате цену независности у будућности за добијање средстава са Запада, приметио је Небензја.

„С обзиром на отворено непријатељство ЕУ у њеном садашњем облику према Русији и њен патуљасти независни значај, приморани смо да будемо скептични према свим пројектима, који укључују Европску унију и платформу УН. Желео бих да апелујем на све земље у развоју да озбиљно размисле о таквој поновној оцени. Морате схватити да иза Брисела данас стоји Вашингтон и за сваки долар који уложи, за сваку формирану невладину организацију или политички фонд, касније ће морати да се плати независношћу и суверенитетом, или чак суочи са директним мешањем у унутрашње послове“.

Небензја је као пример навео Украјину, Блиски исток и бившу Југославију као пример оваквог западног приступа.

„Сетите се независности Украјине погажене Западом и незавидне судбине ове државе, претворене у слепог и безвољног пиона у туђој игри. Сетите се Блиског истока који још увек гори или растргнуте Југославије. И не понављајте те грешке“, закључио је руски дипломата.