Прочитај ми чланак

Не смирују се сукоби у Казахстану, нема интернета, грађани уплашени

0

Шестог дана нереда у Казахстану, председник те азијске државе Касим-Жомарт Токајев овластио је војску и полицију да пуцају без упозорења. Скоро све комуникације су искључене, па су штуре информације о томе шта се збива на улицама Алматија и неколико других градова. У међувремену у Казахстан једна за другом слећу војне јединице шест других чланица војног савеза предвођеног Русијом да се удружено боре, како је прокламовано, против међународног тероризма.

Грађани Алматија, где су претходних дана нереди били најжешћи, упозоравају се да не излазе на улице док је у току антитерористичка операција. У највећем делу Казахстана искључен је интернет, те шта се заправо дешава на улицама када падне мрак није сасвим извесно. Грађани саопштавају да се и вечерас чују експлозије и пуцњи а власт да је у току операција „чишћења“.

„Плашим се ноћу када чујем експлозије. Болно је знати да гину млади људи, и сама сам мајка, срце ми се цепа“

„Наравно да смо уплашени. Не само за себе, већ за нашу и сву другу децу. Нисмо очекивали да се овако нешто деси, посебно не у Алмати“.

Ноћу пуцњи а дању редови. Искључени интернет значи и немогућност онлине плаћања. Понестаје и хране у продавницама. У међувремену на казахстанске аеродроме цео дан слећу војне трупе и техника из Русије, Белорусије, Киргизије, Јерменије, Таџикистана.

Мисија земаља Организације договора о колективној безбедности састоји се од 3000 војника, већина из Русије. Док стране војске слећу, председник Казахстана рекао је да је до сада у сукобима са снагама реда у Алмати убијено неколико стотина грађана и припадника војске и полиције. Снагама безбедности казахстански председник одрешио је руке.

„Зато сам издао наређење полицији и војсци да се пуца без упозорења. Из иностранства стижу позиви да стране преговорају ради мирног решења рпоблема. Каква глупост! Какви преговори са криминалцима, са убицама“, казао је Касим-Жомарт Токајев.

Саопштено је да снаге Мисије ОДКБ неће учествовати у директним сукобима са демонстрантима. Задатак им је да обезбедне стратешке објекте и помогну председнику Казахстана да се избори са нередима. Званично, ради се о међународном тероризму, истина, још необјављено ког порекла, како је то речито изнео и белоруски председник из цркве.

„Видећете ускоро да је то био и јесте покушај страног мешања, сада треба да се разберемо ко стоји иза тих бандита, да се одреже југ Казахстана“, изјавио је Лукашенко.

Доказе да је постојао страни фактор у нередима у које су прерасле демонстрације председник Токајев још није презентовао. Аналитичари, међутим, примећују да „оца нације“ Нурсалтана Назарбајева који је будући деценијама суверени владар Казахстана Токајева довео на своје место, нико данима није видео. Ни њега, ни чланове његове породице који су после његовог одласка са предсеничке функције остали на важним позицијама. Са места у структурама безбедности смењују се, пишу руски и казахстански новинари, људи блиски Назарбајеву.