Прочитај ми чланак

Не престаје банкарска криза: Америчка централна банка поново подигла каматне стопе

0

Више каматне стопе значе да се повећавају трошкови куповине куће, позајмљивања ради проширења пословања или преузимања других дугова

Америчка централна банка (ФЕД) поново је подигла каматну стопу за четвртину процентног поена, али је наговестила да паузира даље повећање трошкова задуживања усред недавних превирања на финансијском тржишту због колапса две америчке банке.

Како пише Ројтерс, Федералне резерве подигле су каматну стопу за 0,25 одсто, па ће референтна каматна стопа бити у распону од 4,75 до 5 одсто.

Из ФЕД-а су обраћајући се јавности навели да је амерички банкарски систем „здрав и отпоран“, међутим наводе и да би се, како кажу, „банкарска превирања“ могла одужити и што би могло да успори даљи раст камата.

На тај начин ФЕД је променио досадашњи тон. Подсећања ради до пре само неколико недеља из ФЕД-а су стизали сигнали да ће бити потребне и веће каматне стопе у наредним месецима.

Више каматне стопе значе да се повећавају трошкови куповине куће, позајмљивања ради проширења пословања или преузимања других дугова. Поскупљењем камата, тј. новца ФЕД очекује пад тражње и смањење цена.

То је почело да се дешава на америчком тржишту некретнина, где су куповине нагло успориле током прошле године, а средња продајна цена у фебруару била је нижа него пре годину дана што је први такав пад у више од 10 година. Инфлација, стопа по којој цене расту, скочила је 6 одсто за 12 месеци.