Прочитај ми чланак

НАТО распоређује војску: Белорусија улази у рат?

0

Повећање броја војника НАТО-а на истоку је покушај да се освоји потенцијални простор за борбена дејства, изјавио је председник Белорусије Александар Лукашенко.

Северноатлантска алијанса је коначно учврстила свој антируски и антибелоруски правац, рекао је Лукашенко и додао да западне земље, које су већ потпуно укључене у сукоб у Украјини, настоје да у тај конфликт увуку и Белорусију.

Фото: Притскрин/Јутјуб AP

„Под изговором наводног обуздавања агресивног понашања Русије и њених савезника у току је планирано повећавање војног присуства САД и других земаља НАТО-а на западним границама ОДКБ-а, односно на нашим границама. Запад наставља да пребацује на источно крило НАТО-а војску, наоружање и војну технику. Повећава се интезитет њихове оперативне и борбене обуке. Шта је то ако није освајање потенцијалног простора борбених дејстава?, рекао је Лукашенко, а преноси агенција Белта.

Он је подсетио на то да Белорусија, почев од 2014. године, чини све што може да се украјински сукоб прекине.

„Земље Запада су оптужиле и настављају да нас оптужују за све смртне грехове. Покушавају свим снагама да увуку Белорусију у тај сукоб, иако су саме ‘до грла’ у њега увучене. На њиховим полигонима се обучава на хиљаде украјинских војника, у складу с програмима НАТО-а. Кијев се снабдева западним наоружањем и војном техником. Шта је то ако није директна укљученост у сукоб? А како да се разуме изјава генералног секретара НАТО-а који каже да ће пораз Украјине значити пораз Северноатлантске алијансе?, рекао је Лукашенко.

Он је догађаје у Украјини упоредио с торнадом који постаје све снажнији, а који у своју спиралу увлачи све већи број земаља и ствара нове проблеме.

„Зауставите крвопролиће“

Белоруски председник је истакао да је потребно зауставити крвопролиће у Украјини и почети преговоре о миру, али је упозорио на то да је питање да ли ће Кијеву дозволити да седне за преговарачки сто.

„Ми смо указивали на деградацију система међународне безбедности, обезвређивање споразума у области разоружавања и контроле над наоружањем. Нажалост, тада нас нико није слушао. И трагичан резултат тог лицемерног става видимо данас у Украјини“, констатовао је Лукашенко.

Белоруски председник је нагласио да у међународној политици не сме бити уцењивања употребом нуклеарног оружја, подсетивши на то да „пољско руководство исказује спремност да на територији своје земље размести нуклеарно оружје“.

„Добро је што међу Американцима, треба им одати дужно поштовање, још има здраворазумних људи који одлично разумеју опасност од нуклеарних игара, посебно с непредвидивим партнерима“, нагласио је Лукашенко.