Прочитај ми чланак

НАТО против Трампа: „Могао би да саботира рат“, страхује Андерс Фог Расмусен

0

Победио или не, Трампова номинација могла би да нашкоди америчкој подршци Украјини, каже Андерс Фог Расмусен.

Бивши генерални секретар НАТО Андерс Фог Расмусен не очекује да ће Доналд Трамп победити на председничким изборима у САД, али би његова републиканска номинација могла да угрози подршку Украјини.

„Његов пртљаг је претежак, превише контроверзан“, рекао је Расмусен за „Политико“ али је додао да се и даље се плаши Трампа.

Оно што га више узнемирује од идеје да се Трамп врати у Белу кућу је далеко вероватнији сценарио: Трамп као председнички кандидат Републиканске партије.

Бивши шеф НАТО, који ради као саветник украјинске владе, верује да би Трампова кандидатура могла да „саботира“ сукоб у Украјини.

Самом победом на републиканској номинацији Трамп би могао да разбије двостраначку подршку Украјини, сматра Расмусен и подсећа да је Трамп наклоњен Русији и да би његова политика према Украјини била „напуштање“.

„Ако Трамп буде номинован то ће бити геополитичка катастрофа, јер би у кампањи његов утицај био деструктиван“, рекао је Расмусен и објаснио да би Трампова председничка трка отежала обезбеђивање наставка подршке Конгреса Кијеву.

Већ сада, примећује Расмусен, истраживања јавног мњења показују „слабљење подршке Украјини“ у Сједињеним Државама, а Трампова номинација би то могла да убрза.

„Сама чињеница да је његово размишљање привлачно одређеном елементу, одређеном сегменту америчке јавности, гурнуће америчку политику у погрешном правцу“, рекао је Расмусен.

„Стварно се надам да ће се републиканци сабрати“, додао је он. „Надам се, рекао бих не само из европске, већ и из глобалне перспективе, да ће републиканци номиновати кандидата који је много више везан за америчко глобално вођство од Трампа и трамписта.“

Постоји само неколико кандидата у републиканској трци који одговарају том опису. Најперспективнији би могао да буде Мајк Пенс, бивши потпредседник који је интензивно позивао на помоћ Украјини. Ники Хејли, бивша амбасадорка у УН, подржала је слање оружја Украјини.

Трампов главни ривал са десне стране, гувернер Фориде Рон ДеСантис, стоји уз Трампа када је реч о Украјини, осуђујући Бајденову „политику бланко чекова“ и великодушне помоћи.

Анкете ипак показују пад подршке слању помоћи Кијеву и Расмусен, који вредно лобира за Украјину по Вашингтону, сада покушава да исцеди тај „ентузијазам америчких гласача за рат“, позивањем да се Украјинцима дају борбени авиони, ракете већег домета и друго оружје којем се Бајден противи.

Уверен је, каже, да ће амерички председник послати Украјини ратне авионе и додаје да је то само „питање времена“.

„Благословени смо“, каже Расмусен, „што имамо правог интернационалисту и глобалисту у Белој кући.“