Прочитај ми чланак

Настављају се масовни штрајкови!ФРАНЦУСКА неће имати струје без НУКЛЕАРНЕ ЕНЕРГИЈЕ

0

Шефица француског енергетског регулатора CRE, Емануела Варгон, позвала је да се сви нуклеарни реактори у земљи поново покрену јер се земља суочава са ризицима од зимског нестанка струје.

„Кључно је да се рад настави што је пре могуће… [државно предузеће] EDF мора да стави у погон све своје нуклеарне реакторе“, рекла је Варгон за радио RMC у среду, коментаришући штрајк који је зауставио трећину Француски реактори.

Француска производи око 70% своје електричне енергије из нуклеарне флоте од 56 реактора, којима управља ЕДФ. У уторак, представница француског синдиката ФНМЕ, Виржини Нојмајер, рекла је новинарима да је 20 реактора погођено штрајковима и да је због тога обустављено одржавање 17 реактора.

Штрајкови у нуклеарним електранама трају већ неколико недеља, заједно са протестима у рафинеријама и складиштима бензина у власништву нафтних компанија ТоталЕнергиес и ЕксонМобил, што је изазвало велике поремећаје у снабдевању горивом у земљи.

Синдикати траже веће плате за раднике јер је инфлација у земљи порасла изнад 6%. Протестни покрет широм енергетског сектора долази у тренутку када Француска очекује да ће њена нуклеарна производња ове године доживети најнижи ниво у 30 година, због рекордног броја прекида реактора узрокованих проблемима корозије и планираног одржавања.

Оператер електроенергетске мреже РТЕ упозорио је у уторак да би продужени штрајкови, који отежавају радове на одржавању и поновно покретање нуклеарних реактора, довели до “тешких последица” по снабдевање електричном енергијом током зиме. Функционисање нуклеарних реактора већ је погодила историјска суша овог лета када је водостај реке пао на рекордно низак ниво.