Прочитај ми чланак

Наставићемо: Француска влада једва преживела гласање о неповерењу, хаос на улицама

0

Француска влада „за длаку“ је преживела данашње гласање о неповерењу, покренуту на иницијативу посланика опозиције, огорчених због тога што је председник Емануел Макрон искористио посебно уставно овлашћење да спроведе непопуларне пензионе реформе без гласања у парламенту.

За неповерење је гласало укупно 278 посланика, што је само девет гласова мање од 287, колико је било потребно да се сруши влада Елизабет Борн, преноси портал Франс 24.

Парламент се изјашњавао и о другом захтеву да се влади ускрати поверење, које је поднела Марин ле Пен, али ни он није прошао.

Та одлука значи да је усвојен предлог владе за пензиону реформу.

Опозиционе партије већ су најавиле да ће се жалити француском Уставном суду.

На улицама Париза, после ове одлуке, поново су почели нереди.


Премијерка Елизабет Борн осудила је данас у Народној скупштини, како је рекла, опозициони „антипарламентаризам на делу“ и „изливе насиља“ појединих посланика, преноси БФМТВ.

Борнова је то рекла пошто су поједини посланици после саопштавања резултата гласања, подигли транспаренте са натписима „наставићемо“, „видимо се на улици“…

У Француској већ недељама трају протести и штрајк због пензионе реформе којом се старосна граница за одлазак у пензију подиже са 62 на 64 године.