Прочитај ми чланак

Напредовање руских трупа – Украјина ужурбано гради нову линију одбране

0

Напредовање руских трупа и недостатак муниције закомпликовали су украјинској страни ситуацију на бојном пољу. Под овим условима, наде Кијева су везане за нову линију одбране, која се сада журно довршава у неколико области одједном, пише Тхе Ецономист.

На позадини критичне ситуације у Донбасу, Украјина ужурбано гради нову одбрамбену линију.

Изградња три нове фортификационе линије у Сумској области део је овог милијарде долара вредног пројекта. Багери раде даноноћно, као у областима Харков, Запорожје и Доњецк, где се очекује главни јуриш, преноси Тхе Ецономист.

Изградња следи главни план међусобно повезаних ровова, подземних командних места, осматрачница и одаја за спавање који се удружују као теренске болнице.

Опште је правило да прву линију граде бригаде војске. Инжењерске снаге, локалне власти, а понекад и локална предузећа ће се побринути за остало.

Спољна линија је најјача, изграђена је у релативно мирним временима уз помоћ багера и армираног бетона.

После дужег одлагања почетка, први део пројекта требало би да буде завршен до краја месеца. Питање је да ли ће овај пут бити довољан.

Неки медији, позивајући се на неименоване западне званичнике, чак сугеришу да је Украјина можда на ивици војног колапса. Али ови страхови су преувеличани, уверава Тхе Ецономист.

Украјинске оружане снаге кажу да постоји само „минимални“ ризик од великог руског продора у блиској будућности. Један од извора британског листа у украјинском Министарству одбране рекао је да је због „хаоса” у главном штабу војна слика постала гора него што је заправо била.

„Губимо информациони рат од Русије“, жали се он. Други извор сугерише да је бирократска парализа резултат погоршања војне ситуације и да је мало њих било спремно да преузме иницијативу.