Прочитај ми чланак

Највећи заокрет ЕУ од постанка: Европска комисија пристала на Путинове услове

0

Европа неће издржати недељу дана без руског гаса, рекао је Дмитриј Медведев, заменик председника Савета безбедности Русије.

Европска комисија је раније послала земљама ЕУ документ у коме се објашњава механизам плаћања гаса како не би прекршиле санкције уведене Русији.

У њему се каже да процес плаћања, који је предвиђен указом председника Владимира Путина од 31. марта, „омогућава Русији да у то укључи Централну банку Руске Федерације… што је забрањено санкцијама ЕУ“.

Истовремено, у документу се наводи да је „и даље могуће плаћати гас без кршења закона ЕУ“.

„Ценимо доследност и интегритет наших европских партнера. Посебно ако се има у виду да ће, према последњим подацима ММФ-а, Европа моћи без нашег гаса највише шест месеци. Али у стварности, то неће трајати ни недељу дана. “, написао је Медведев на свом Телеграм каналу.

Он је напоменуо да је Европска комисија дозволила плаћање гаса у рубљама и сматра да указ председника Русије и даље може да примењује европски бизнис.

Раније је шеф европског одељења Међународног монетарног фонда Алфред Камер рекао агенцији Франс прес да ће Европа моћи без руског гаса не дуже од шест месеци, након чега ће европска привреда озбиљно осетити негативне последице. таквог корака.

Владимир Путин је 23. марта најавио пребацивање плаћања за испоруку природног гаса земљама ЕУ и другим државама које су увеле рестриктивне мере у рубље како би престале да користе доларе и евро у обрачунима.

Тада је председник потписао одговарајући указ и најавио да ће Русија размотрити неиспуњавање обавеза по гасним уговорима од стране непријатељских земаља ако од 1. априла не плате у рубљама.

Гаспромбанка ће отворити посебне рачуне у валути и рубљама за стране купце за плаћање гаса. Клијент ће моћи да пренесе средства на први рачун у валути наведеној у уговору за набавку плавог горива, а банка ће га продати на Московској берзи , након чега ће уплатити рубље на рачун купца гаса и са овог рачуна плаћања ће се вршити код добављача – Гаспрома.