Прочитај ми чланак

Највећи војни заокрет Русије у историји: Москва са С. Корејом направила руски НАТО

0

Нови споразум Русије и Северне Кореје захтева од обе земље да искористе сва расположива средства за пружање хитне војне помоћи у случају рата, пишу данас севернокорејски државни медији.

Споразум који су током састанка у Пјонгјангу постигли лидери две земље, Владимир Путин и Ким Џонг Ун, медији описују као „велику надоградњу билатералних односа, који обухвата безбедност, трговину, инвестиције, културне и хуманитарне везе“.

Аналитичари сматрају да би нови споразум могао да означи најјачу везу између Москве и Пјонгјанга од краја Хладног рата.

КЦНА, званична севернокорејска новинска агенција, пренела је данас да у члану четири споразума пише да ако једна од земаља буде нападнута и у ратном стању, друга мора без одлагања распоредити „сва средства која јој стоје на располагању“ како би пружила „војну и другу помоћ“.

Али, такође наводи се да такве акције морају бити у складу са законима обе земље и чланом 51 Повеље Уједињених нација, који препознаје право државе чланице УН на самоодбрану.

САД и њихови савезници страхују да би Пјонгјанг могао да обезбеди Москви оружје за рат у Украјини у замену за економску помоћ и трансфер технологије за нуклеарни и ракетни програм.

Након самита, Ким је рекао да две земље имају „ватрено пријатељство“ и да је споразум њихов „најјачи уговор икада“, сврставајући однос на ниво савезништва. Он је обећао пуну подршку рату Русије у Украјини. Путин је то назвао „продорним документом“ који одражава заједничке жеље да се односи пренесу на виши ниво.

Северна Кореја и Совјетски Савез потписали су споразум 1961, према ком је, како наводе стручњаци, војна интервенција Москве била неопходна уколико би Северна Кореја била нападнута. Договор је одбачен након распада СССР-а и замењен споразумом из 2000. који је нудио слабије безбедносне гаранције.