Прочитај ми чланак

Највећи у историји: Британију чека протест какав до сада није виђен

0

Британију у понедељак чека највећи штрајк здравствених радника у историји, а десетине хиљада медицинских сестара и радника хитне помоћи напустиће радна места због спора о платама са владом, преноси Ројтерс.

Медицинске сестре и радници хитне помоћи у Великој Британији протестују одвојено од краја прошле године, али заједнички излазак на улице у понедељак, углавном у Енглеској, представљаће највећи штрајк у 75-годишњој историји Националне здравствене службе (НХС), наводи британска агенција.
Здравствени радници захтевају повећање плата које треба да прати инфлацију у Британији, а британска влада тврди да би повећање плата у двоцифреном проценту у јавном сектору довело до још веће инфлације.

Фото: Принтскрин

Синдикат медицинских сестара тражио је повећање плата од пет одсто изнад инфлације, иако је саопштено да би прихватили и нижу понуду, али две стране нису успеле да постигну договор упркос недељама преговора.

Истовремено хиљаде радника хитне помоћи најавило је штрајк у целој земљи 10. фебруара због малих плата и недостатка особља, саопштили су синдикати ГМБ и Јунисон.

Прецизирано је да неће сви радници хитне помоћи штрајковати одједном и да ће на хитне позиве бити одговорено.

Око 500.000 радника, много њих из јавног сектора, штрајкује од прошлог лета, што је додатни притисак на премијера Ришија Сунака и владу која треба да реши спорове и ограничи прекиде рада јавних служби као што су железница и школе.

Сунак је прошле недеље рекао да би „волео да медицинским сестрама повећа плате“, али је навео да се влада суочава са тешким изборима и да мора да финансира НХС у другим области као што су обезбеђивање медицинске опреме и амбулантних возила, наводи Ројтерс.