Прочитај ми чланак

НАЈВЕЋЕ ДЕМОНСТРАЦИЈЕ широм Израела: Против Нетанјахуа десетине хиљада људи

0

Десетине хиљада демонстраната окупило се синоћ испред резиденције премијера Израела Бењамина Нетанјахуа у Јерусалиму, захтевајући да поднесе оставку.

Протеста је било и у Тел Авиву и испред његове куће у приморском граду Цезареји.

Били су то једни од највећих протеста у протеклим недељама, наводи Асошиејтед прес, а израелски медији јавили су да се у Јерусалиму окупило да демонстрира само око 10.000 људи.

Подсећамо, синоћ су били и најмасовниј протести у Немачкој, изашло је чак 1,3 милиона људи у неколико градова, само у Берлину око 500.000, али Ангелини Сорош медији су у стилу Вучићевих таблоида рекли да је било 35.000 демонстраната док немачки државни медији нису протестима посветили пажњу.

Хиљаде Израелаца излази на улице неколико пута недељно током овог лета позивајући на оставку дугогодишњег лидера Нетанјахуа јер му се суди за корупцију и у знак протеста због његовог односа према кризи насталој због пандемије корона вируса.

Демонстранти су данас гласно трубили, и носили израелске заставе и постере на којима је писало „крајм министер“ (министар злочина), користећи игру речи уместо његове титуле „прајм министер“.
Те демостранције против Нетанјахуа су највеће од 2011. године када се протестовало због високих трошкова живота.

Он је покушао да умањи значај таквих окупљања називајући демонстранте левичарима и анархистима.

Касно вечерас је Нетанјахуова конзервативна партија Ликуд издала саопштење оптуживши две приватне ТВ станице да дају публицитет демонстрантима и преувеличавају важност окупљања.

Мада су демонстрације биле углавном мирне у протеклим данима било је и насиља и неки демонстранти су се сукобили са полицијом оптужујући је да користи прекомерну силу док су мале групе Нетанјахуових присталица повезане са ултрадесницом нападале демонстранте.

Нетанјаху тврди да демонстранти хушкају на насиље против њега, а израелска полиција је ових дана ухапсила око 20 активиста ултрадеснице и она је у високој приправности због могућег насиља против демонстраната.

Демонстрације организују разне групе активиста од којих се неке противе да Нетанјаху буде на власти док му се суди за превару, злоупотребу поверења и примање мита у три случаја.

Многи демонстранти укључујући младе незапослене Израелце оптужују Нетанјахуа да је лоше руководио кризом због заразе новим вирусом и нанетом економском штетом.

Незапосленост у Израелу премашила је 20 процената.