Прочитај ми чланак

Највећа пореска превара у ЕУ од 2,2 милијарде евра, умешане и особе из Србије

0

Јавно тужилашво Европске уније (ЕППО) објавило је у уторак да је открило највећу шему прекограничне преваре с ПДВ-ом која је икада истражена у ЕУ, вредну процењених 2,2 милијарде евра.

Истрага је почела у априлу 2021. у Португалу где су власти истраживале компанију која се бави продајом мобилних телефона, таблета, слушалица и других електронских уређаја, због сумње да је починила пореску превару.

pare-novac-evro-evri

Португалске власти су затим пријавиле случај ЕППО-у након његовог покретања у јуну 2021. године, упркос почетној истрази која је утврдила да је све у реду.

Али додатним копањем овог случаја од стране европских тужилаца, аналитичара финансијских превара, Европола, али и националних органа за спровођење закона убрзо су успостављене везе између португалских компанија и близу 9.000 других правних лица и више од 600 физичких лица.

Они су се налазили у већини земаља ЕУ, као и у Албанији, Кини, Маурицијусу, Србији, Сингапуру, Швајцарској, Турској, Уједињеним Арапским Емиратима, Уједињеном Краљевству и Сједињеним Државама.

Претреси су обављени у шест земаља чланица ЕУ средином октобра, а у уторак је извршено додатних 200 претреса у 14 других земаља ЕУ.

„Сви прикупљени подаци се анализирају, а истрага о организованим криминалним групама које стоје иза ове шеме се наставља. Процењена штета која је истражена у оквиру операције Адмирал тренутно износи 2,2 милијарде евра. Предузете су мере за надокнаду штете“, наводи се у саопштењу ЕППО-а .

Према агенцији ЕУ, случај је вредан пажње не само због свог обима, већ и због „изузетне сложености ланца компанија“.

„Ове активности не би биле могуће без ангажовања неколико високостручних група организованог криминала, од којих свака има специфичне улоге у целокупној шеми. Радећи транснационално, готово индустријском логиком, годинама избегавају откривање“, навели су из тужилаштва.