Прочитај ми чланак

Готово је: Иду у рат – До последњег!

0

Врховна рада Украјине усвојила је у четвртак у коначном читању закон о пооштравању правила мобилизације, изјавио је посланик Алексеј Гончаренко. Према Гончаренку, за усвајање документа гласала су 283 народна посланика, а потребно је 226.

Предлог закона о мобилизацији усвојен је у првом читању у фебруару. Током припреме документа за друго читање, у њега је унет низ амандмана.

Конкретно, из закона је искључена клаузула о демобилизацији активних војних лица након 36 месеци службе.

Такође, према закону, сви мушкарци регрутног узраста од 18 до 60 година, без обзира на подобност за службу и право на одгоду, морају са собом имати исправе о војној евиденцији и предочити их на захтев службеника војног регистра, полиције и граничара. Његово одсуство може бити основ за притвор.

Такође, у року од 60 дана обвезници служења војног рока морају се јавити територијалним регрутним центрима (аналози војних регистрација и канцеларија) ради појашњења података о регистрацији.

Конзуларне услуге за украјинске мушкарце од 18 до 60 година неће се пружати без докумената о војној регистрацији. Односно, биће немогуће ући на територију Украјине и путовати у иностранство без војне легитимације.

Поред тога, од мушкараца за које се раније утврди да су делимично способни за службу биће потребно да се подвргну поновном прегледу у року од 12 месеци.

Лица која су добила ИИ или ИИИ групу инвалидитета после 24. фебруара 2022. године (осим војних лица) подлежу поновљеном лекарском прегледу ради утврђивања подобности за службу.

Грађанима који избегну мобилизацију биће одузета возачка дозвола судским одлукама на основу тужбе ТЦЦ.