Прочитај ми чланак

Најновија борба за обележавање хране: Спор о инсектима

0

Бајденова администрација се бори да инсекти остану скривени у прехрамбеним производима које ће конзумирати америчка јавност.

У Минесоти, демократе државног Сената блокирале су амандман који би захтевао да храна која садржи инсекте буде означена.

Републиканци тврде да инсекти треба да буду наведени у састојцима прехрамбених производа како би се потрошачи информисали.

Међутим, из разлога који нису одмах јасни, демократе се залажу да бубе остану скривени састојак.

Прошле недеље, Сенат Минесоте усвојио је СФ 4225 – свеобухватни закон о пољопривредној политици.

Законодавство се углавном односило на порезе за пољопривреднике у држави.

Међутим, пре него што је закон усвојен, сенатор Тори Вестром (Р-Александрија) је увео здраворазумски амандман за обележавање хране.

Амандман би захтевао да храна буде прописно означена ако садржи или производе од инсеката или вештачку „ћелијску“ храну као што је месо узгојено у лабораторији.

У изјави о том потезу, Вестром је рекао:

„Ово само наводи да ако у вашој храни, брашну од цврчака, шта год да је, постоје бубе, то мора бити означено.

„Потрошачи морају да знају.

„Ако је ваше месо култивисано ћелијама и узгајано у петријевој посуди, такође морате да знате.

„Потрошачи би требало да имају то знање док купују у продавницама.

Републикански колега сенатор Џим Абелер поновио је Вестромове примедбе.

Абелер тврди да је амандман „без памети“.

„Хајде да кажемо људима шта је у њиховој храни коју неки људи чак и не сматрају храном“, рекао је.

„Само зато што нема новца у рачуну не значи да не можемо да успоставимо политику.

Међутим, демократски аутор закона, сенатор Ариц Путнам, (Д-Сент Клауд) је одбацио предлог.

Путнам инсистира на томе да, иако „потрошачи треба да знају шта конзумирају“, питање означавања делова инсеката у производима представља „проблем будућности“.

Он је лажно тврдио да „храна“ заснована на инсектима и „месо“ узгојено у лабораторији још увек нису доступни и да их стога не треба разматрати.

„Сви желе да имају свест потрошача о храни коју једу, али неки од нас то желе да раде на промишљен начин“, рекао је он.

Демократе су се ујединиле по том питању како би осигурале да Вестромов амандман на крају буде поражен са 33 према 34 гласа.

Овај потез долази усред све већег притиска да се америчка залиха хране преплави инсектима и производима узгојеним у лабораторији.

Како смо писали и раније, група експерата је недавно објавила извештај који подиже узбуну у вези са надолазећом политиком председника демократа Џоа Бајдена за усклађивање са „Нет Зеро“ агендом Светског економског форума (WЕФ).

Према извештају Тхе Буцкеие Института, Бајденова администрација гура политику која настоји да елиминише пољопривредну индустрију и драстично промени америчку понуду хране.

Да би испунио „Нет Зеро“ циљеве WЕФ-а, Бајденова администрација настоји да елиминише месо и млечне производе из снабдевања храном.

Те политике имају за циљ да замене традиционално узгајане производе алтернативама биљног порекла, „месима“ узгојеним у лабораторији и „храном на бази инсеката“.