Прочитај ми чланак

Најгоре тек следи: САД проживљавају хорор због циклон бомбе али права катаклизма..

0

Смртоносна зимска олуја данима паралише Сједињене Америчке Државе и Канаду. Рекордно ниске температуре, које достижу и минус 45 степени Целзијуса однеле су најмање 34 људска живота, а без струје је остало више од 1,8 милиона људи. Да ствар буде гора, снежна "Циклон бомба“ још увек није достигла пик - очекује се да ће се то догодити ове недеље, а размере катастрофе коју ће изазвати нико не може ни да замисли.

Наиме, очекује се да ситуација ескалира средином недеље. Након тога, када атмосферски притисак који се развио у јакој олуји у близини Великих језера, почне нагло да опада, изазваће жестоке мећаве, укључујући јаке ветрове и снег.

Управо је циклон у „смртоносни поход“ кренуо од Великих језера на канадској граници, а стигао је чак и до реке Рио Гранде који протиче дуж америчке границе са Мексиком. Стога се снежна олуја сада протеже на 3.200 километара.

Према званичним проценама, „Циклон бомба“ је погодила 60 одсто Американаца, односно више од 200 милиона људи.

Најкритичније у Бафалу

Ситуација је најкритичнија у Бафалу на ивици језера Ери у западном Њујорку.

Само у овој области до сада је страдало 12 људи, а 16 одсто становника остало је без струје. Извршни директор округа Ери Марк Полонкарз рекао је да су последње три смрти забележене у недељу.

„Последње жртве укључују неке пронађене у аутомобилима, а неке снежним наносима“, рекао је Полонкарз, додајући да би број мртвих могао још да расте.

Такође, наводи и да упркос забрани вожње која је уведена у целом њујоршком округу у петак, на стотину возача остало је заглављено у возилима током викенда, а припадници Националне гарде позвани су у акцију спасавања која је компликована због услова екстремне белине и високог снега.

Аеродром Бафало забележио је падавине од готово метар и по снега, објавила је метеоролошка служба. Амерички медији пренели су сведочења житеља ове области, који тврде да већ неколико дана пролазе кроз прави пакао.

Кристина Клафка, 39-годишња становница Северног Бафала, гледала је како олуја подиже црепове са крова њеног комшије и слушала како јој прозори звецкају од „ветрова попут урагана“. У суботу увече остала је без струје заједно са целим својим суседством, а у недељу ујутро још је била без ње.

„ТВ ми је стално треперио док сам покушавала да гледам утакмицу Бафало Булса и Чикаго Берса. Нестало ми је струје убрзо након треће четвртине“, рекла је.

Џон Барнс, 58-годишњи пензионер из Северног Бафала, рекао је да су он и његова породица били заробљени у својој кући 36 сати због олује и екстремне хладноће коју је назвао „злокобном и гадном“.

„Нико није био напољу. Нико није чак ни шетао своје псе“, рекао је Баранс.

И друге савезне државе на удару

Ништа боља ситуација није ни у осталим деловима Сједињених Држава. На пример, у Јужној Дакоти је толико хладно да су људи били приморани да спаљују своју одећу на снегу да би се угрејали након што су остали без горива.

Такође, у Монтани је снимљен занимљив феномен који добро показује каква је хладноћа – кључала вода која се одмах претвара у снег.

На друштвеним мрежама су осванули снимци на којима се види како човек држи кључалу воду у посуди и баца је у ваздух, након чега се она претвара у замагљене пахуље.

Уз то, снег је у суботу изазвао и велику саобраћајну несрећу. Наиме, у ланчаном судару 50 аутомобила у Охају погинула су четири возача, а још четири особе погинуле су у одвојеним саобраћајним несрећама у САД.

Поплаве су забележене у Новој Енглеској, Њујорку и Њу Џерсију.

Отказан је и велики број летова – 5.900 летова у петак, а током викенда још више нешто од 3.000.

Такође, смртни случајеви повезани с екстремном хладноћом или саобраћајним несрећама изазваним временским условима, када је реч о Сједињеним Државама забележени су у Мисурију, Тенесију, Канзасу и Колораду.

Ништа боља ситуација није ни у суседној Канади, у којој је такође нестало струје за најмање 140.000 корисника комуналних услуга, углавном у покрајинама Онтарио и Квебек, које је тешко погодио исти временски систем који је западни Њујорк затрпао снегом.

У већем делу осталог дела Канаде, од Британске Колумбије до Њуфаундленда, на снази је упозорење о екстремној хладноћи и зимској олуји.

Шта је „Циклон бомба“

Иначе, циклонална (циклонска) бомба или циклон-бомба је израз који се користи за олују која се брзо појачава, при чему долази до наглог пада притиска ваздуха – најмање 24 милибара у 24 сата. Осим врло ниских, понегде и екстремних температура, циклонске бомбе доносе снажне ветрове и олује.