Прочитај ми чланак

НАЈЕЗДА: Пола милиона миграната креће ка Европи

0
Фото: Pixabay

Фото: Pixabay

РИМ – Британске власти упозориле су да би чак 500.000 људи могло овог лета да покушају да пређу Средоземно море и доплове до Европе, након најновије акције италијанске обалске страже у којој је спасено готово 3.500 миграната уз обалу Либије.

Мигранти су спасени јуче пошто су пронађени на око 60 километара од либијске обале у девет дрвених бродова и шест великих гумених чамаца, а у акцији спасавања су учествовале италијанска, немачка и ирска морнарица, пренела је агенција АП.

„Има индикација да 450.000 до 500.000 људи у Либији чека на граници како би покушали да се отисну са обале те северноафричке земље и доплове до италијанске обале”, изјавио је капетан британског ратног брода „ХМС Балварк” Ник Кук-Прист.

Тај брод, који је део међународних снага за патролирање Медитераном и спасавање миграната, посетио је јуче британски министар одбране Мајк Фалон, који је на питање новинара да прокоментарише капетанову процену од пола милиона миграната рекао: „Овог лета би број људи који покушају да пређу Средоземно море могао да се мери стотинама хиљада.„

Фалон је додао да Европа треба да „удружи снаге и устреми се против банди кријумчара људи”, који су базирани у Либији и организују шверц миграната.

„Можемо да покушамо да им прекинемо доток средстава. Ти људи зарађују на туђој несрећи, а ми можемо да урадимо више да пратимо њихов прилив новца”, истакао је британски министар.

Италијанске власти су прошле године спасле око 170.000 миграната са мора, а уколико се британске процене обистине, број миграната који ове године покушају да пређу Средоземље и дођу до европског тла би могао далеко да надмаши прошлогодишњи број.

(Танјуг)

УКОЛИКО ИМАТЕ ЖЕЉУ ДА ПОДРЖИТЕ РАД ПРОДУКЦИЈЕ „ЦЕНТАР” И РАД ПОРТАЛА „СРБИН.ИНФO”, ДОНАЦИЈЕ МОЖЕТЕ УПЛАТИТИ ПУТЕМ СЛЕДЕЋИХ ЛИНКОВА:

ХВАЛА И БОГ ВАС БЛАГОСЛОВИО!