Прочитај ми чланак

Нагло погоршање руско-израелских односа

0

Министарство правде Русије затражило је ликвидацију агенције „Сохнут“, која се раније бавила репатријацијом руских Јевреја у Израел..

Министарство правде Русије затражило је од Басманског суда Москве да ликвидира јеврејску агенцију “Сохнут“, преноси РИА Новости.

 „Суд је примио тужбу Главног одељења Министарства правде у Москви о ликвидацији аутономне непрофитне организације „Подршка везама са јеврејском дијаспором” Јеврејске агенције „Сохнут”, саопштио је суд.

Рочиште по тужби заказано је за 28. јул.

Медији су раније писали да су руске власти послале захтев јеврејској агенцији која се бави репатријацијом у Израел да обустави своје активности у Русији. Сама организација је демантовала информацију о престанку рада у земљи.

Министарство правде је 11. јула саопштило да је проверавало документе „Сохнут“а од 30. маја до 27. јуна, али није саопштило резултате провере.

Агенција се бави репатријацијом у Израел, помоћи репатријантима, ради са јеврејским заједницама, спроводи едукативне курсеве, програме за децу и младе.

Захтев Министарства правде да ликвидира „Сохнут” сведочи о озбиљним несугласицама које су се појавиле између Русије и Израела на позадини текућег оружаног сукоба у Украјини.

Претходно су Москва и Тел Авив сва таква питања успели да реше преговорима, али након што је место премијера јеврејске државе напустио Нитањаху, ситуација је почела да се мења на горе.