Прочитај ми чланак

Национална процена климе покушава да повеже климатске промене са пандемијама

0

Бајденова администрација објавила је Пету националну процену климе (НЦА 5) у новембру, која извештава о перципираном стању климатских промена у САД и повезује овај феномен са повећаним ризиком од пандемије.

НЦА 5 укључује цео одељак који детаљно описује претпостављену везу између климатских промена и пандемија као што је пандемија коронавируса у Вухану (КОВИД-19).

Према извештају, будуће пандемије ће постајати све вероватније и горе како пројектовани ефекти климатских промена буду ступили на снагу. Такође се тврди да се њихови комбиновани ефекти могу решити само „раним колективним деловањем и системским променама“.

Извештај такође напомиње да промене у екосистемима изазване климом повећавају ризик од заразних болести мењајући интеракције између људи, патогена и животиња.

Поред тога, НЦА 5 тврди да је више од 50 процената идентификованих патогених болести погоршано климатским променама, посебно оних животињског порекла или болести које се преносе векторима. Они желе да људи верују да осим што утичу на дистрибуцију, разноликост и обиље вектора и нељудских домаћина, климатске промене могу такође повећати осетљивост домаћина на патогене и репликацију патогена, убрзати пренос патогена и промовисати појаву нових болести.

Остају неодговорена питања о пореклу пандемије КОВИД-19

НЦА 5 нуди нека решења за суочавање са следећом пандемијом, али многа питања о пореклу пандемије КОВИД-19 остају без одговора.

У писму упућеном прошлог јуна директору ЦИА-е Вилијаму Бернсу, које су потписали републиканци из Охаја Бред Венструп и Мајк Тарнер, откривено је да је високи званичник ЦИА-е рекао и Подкомитету Представничког дома за пандемију коронавируса и Сталном одбору Представничког дома за обавештајне податке да је ЦИА платила шест истражитеља да промене своје ставове и дистанцирају се од сумњивих цурења из лабораторије у Вухану у Кини.

Али упркос доказима, Бела кућа инсистира да још увек не може са сигурношћу да каже да је КОВИД-19 настао у лабораторији.

НЦА 5 наводи да и КОВИД-19 и климатске промене имају „заједничке изазове и решења“, као што су сарадња међу државама на смањењу претњи, „програмирање одоздо према горе и одозго надоле за изградњу отпорности заједнице и решења за решавање акутних социоекономских проблема, расне и родне разлике које повећавају рањивост оних који се суочавају са дискриминацијом или имају мање ресурса.”

НЦА 5 такође тврди да су фактори као што су загађење ваздуха, суша, топлотни таласи, урагани и шумски пожари различито допринели преношењу КОВИД-19 и тежини случајева, посебно међу мањинама и популацијом са нижим приходима.

На питање о пандемијском делу извештаја, Стив Милој, виши правни сарадник Института за право енергетике и животне средине, рекао је да пандемије изазивају заразне болести, вируси и бактерије.

Милој је додао да нема доказа да благо загревање виђено „у последњих 150 година има везе са било чим од тога… То су хигијена и инсектициди“.