На протесту у Минску пуцњи упозорења (видео)

0

Белоруска полиција испалила је на протесту у Минску неколико упозоравајућих хитаца у ваздух гуменим мецима након што су демонстранти почели да бацају камење на њихова возила, изјавио је за Спутњик портпарол прес-службе градске полицијске управе Роман Лашкевич.

„Неколико хитаца упозорења испаљено је гуменим мецима у ваздух након што је агресивни део гомиле почео да баца камење на возила полицајаца“, рекао је Лашкевич.

© AP Photo / STR

Колона од више хиљада учесника неодобреног протеста приближила се кордону снага безбедности на раскрсници Партизанске авеније и Улице Куљашова у Минску.

Број учесника знатно се повећао од почетка протеста, а новопристигли настављају да се сливају у колону из суседних улица. Гомила наставља да се креће од центра града према периферији дуж Партизанске авеније, али су им снаге безбедности препречиле пут.

У престоници Белорусије одржава се још један скуп опозиције под називом „Партизански марш“. Раније се колона од неколико хиљада људи окупила на Партизанској авенији и кренула према Минском кружном путу. На тај начин желели су да привуку пажњу радника великих градских фабрика, које се налазе дуж руте. Почетком недеље, опозиција је позвала на штрајк раднике у великим фабрикама земље.

Масовни протести опозиције почели су у Белорусији 9. августа, након председничких избора. Према подацима Централне изборне комисије, на изборима је победио актуелни председник Александар Лукашенко са 80,1 одсто освојених гласова. Опозиција није признала резултате избора и сматра да је победила Светлана Тихановска.

УКОЛИКО ИМАТЕ ЖЕЉУ ДА ПОДРЖИТЕ РАД ПРОДУКЦИЈЕ „ЦЕНТАР” И РАД ПОРТАЛА „СРБИН.ИНФO”, ДОНАЦИЈЕ МОЖЕТЕ УПЛАТИТИ ПУТЕМ СЛЕДЕЋИХ ЛИНКОВА:

ХВАЛА И БОГ ВАС БЛАГОСЛОВИО!