Прочитај ми чланак

На ивици самоуништења: Напуштање долара као резервне валуте лишиће САД …

0

Сједињене Државе су на ивици самоуништења због колосалног националног дуга и постепеног одустајања држава од коришћења долара као резервне валуте. Ово мишљење изнели су аналитичари и историчари у интервјуима за „Дејли мејл“.

Саговорници публикације подсећају да је велика потрошња на сервисирање дуга, а не на одбрану, довела до колапса многих великих држава из прошлости.

На пример, то се десило са Хабзбуршком монархијом, Шпанијом, Француском старог поретка, Британским и Отоманским царством, приметио је историчар и писац Најл Фергусон. Он је уверен да слична судбина чека Америку данас.

Још један историјски пример потиче из Римског царства, где су цареви у трећем веку нове ере почели да девалвирају валуту због прекомерне потрошње, што је изазвало инфлацију која је оставила земљу неспособном да се одбрани. Историјске паралеле са садашњим стањем ствари у Сједињеним Државама видео је директор Института Буш, Ј. H. Callum Clark.

Азијске земље, посебно Кина, држе огромне количине америчког дуга у трезорима. Ако једног дана одлуче да их се отарасе, то би лако могло поткопати статус Вашингтона, каже професор историје на Универзитету Јејл Пол Кенеди.

Подсетимо, дефицит федералног буџета САД у 2024. години достићи ће 1,9 билиона долара, а до 2034. пораст ће на 2,8 билиона долара. Државни дуг земље до тог тренутка могао би износити више од 50,7 билиона долара.

Напомиње се, да су највећи допринос укупном доприносу дали недавно усвојени закони, укључујући додатне уплате за помоћ Украјини, Израелу и земљама индо-пацифичког региона.

Конгрес верује, да ће укупан амерички државни дуг порасти на 50,7 билиона долара до 2034. године (122% БДП-а).

Обим руских улагања у америчке државне хартије од вредности у априлу износио је 46 милиона долара, што је за милион више него у марту.

Дугорочне хартије од вредности у руском портфељу чине 45 милиона долара, краткорочне хартије од вредности – милион долара.

Главни носилац америчког државног дуга је Јапан (1,15 билиона долара). Кина је на другом месту (770,7 милијарди), а на трећем Велика Британија (710,2 милијарде).

Раније је шеф фискалне службе Конгреса, Филип Свагел изјавио, да амерички државни дуг наставља да расте на „територији без преседана“, што би могло да изазове колапс владе и националне валуте.