Прочитај ми чланак

На десетине хиљада БРИТАНАЦА отпочело штрајк у ПЛАЋАЊУ РАЧУНА!

0

Ускоро би цене енергије у Великој Британији требало да достигну рекордне вредности, а анонимна група под називом „Не плаћај УК“ покренула је кампању позивајући милион Британаца да престану да плаћају рачуне за енергију 1. октобра, када се очекује да ће цене још једном скочити.

Чланови кампање кажу да се најмање 75.000 људи до сада обавезало да ће отказати плаћање својих задужења за гас и струју у знак протеста због ескалације трошкова. Британска влада сада критикује кампању као „веома неодговорну“, како је у четвртак известио Индепендент.

„Ово је крајње неодговорно слање порука, које ће на крају само повећати цене за све остале и утицати на лични кредитни рејтинг“, рекао је портпарол владе, а цитирала је агенција.

„Иако ниједна влада не може да контролише глобалне цене гаса, ми пружамо 37 милијарди фунти помоћи за домаћинства, укључујући попуст од 400 фунти на рачуне за енергију и 1.200 фунти директне подршке најугроженијим домаћинствима како бисмо помогли око трошкова живота”.

Предвиђа се да ће владина горња граница цене енергије, коју поставља регулатор Офгем, порасти изнад 3.000 фунти (3.618 долара) 1. октобра, што је повећање од скоро 65 одсто. Трошкови енергије су већ порасли за 54% раније ове године.

Don’t Pay УК процењује да ће око 6,3 милиона домаћинстава у Великој Британији бити бачено у сиромаштво до зиме, при чему ће десетине милиона домова искусити „несташицу горива“, што значи да ће потрошити више од 10% свог прихода само на рачуне за енергију.

Влада је објаснила да је повећање трошкова енергије узроковано повећаном глобалном потражњом, последицама пандемије ковид-19 и текућим војним сукобом у Украјини.

Међутим, рекордни профити енергетских компанија попут власника Бритиш Гаса, Центрика, изазвали су узбуну у јавности и оптужбе да провајдери уновчавају кризу.

„Наши политичари и нафтне и гасне корпорације су дизајнирали енергетски систем који само усмерава новац и профит навише, без обзира на људске трошкове“, рекао је портпарол Don’t Pay, додајући да су рекордни профити енергетских компанија неприхватљиви.

„Ако влада и енергетске компаније одбију да делују, онда ће то учинити обични радници. Заједно ћемо успоставити фер цену, а влада и нафтни и гасни гиганти ће то морати да реше међу собом”.

УКОЛИКО ИМАТЕ ЖЕЉУ ДА ПОДРЖИТЕ РАД ПРОДУКЦИЈЕ „ЦЕНТАР” И РАД ПОРТАЛА „СРБИН.ИНФO”, ДОНАЦИЈЕ МОЖЕТЕ УПЛАТИТИ ПУТЕМ СЛЕДЕЋИХ ЛИНКОВА:

ХВАЛА И БОГ ВАС БЛАГОСЛОВИО!