Прочитај ми чланак

МУГАБЕ: Африка напушта хашки суд и оснива свој

0

mugabe

Роберт Мугабе, 90-огодишњи председник Зимбабвеа недавно је ступио на дужност председавајућег Афричке уније (АУ) и већ одушевио целу јавност својим револуционарним идејама. Познати борац против империјализма најавио је да ће Африка напустити Међународни кривични суд у јуну ове године на наредном заседању Афричке уније у Јужноафричкој републици.

Овај предлог Мугабеа последица је иницијативе чланица АУ да се оснује Афрички суд за правду и људска права. Афричка верзија би преузела све случајеве из Африке, који су до сада прослеђивани Међународном кривичном суду у Хагу, Холандији.

Кенијска влада обезбедиће милион долара за формирање Међународног афричког суда за правду и људска права. Председник ове источноафричке земље, Ухуру Кенијата, изјавио је да је Африка спремна да оснује Афрички суд за правду, те да преузме све криминалне случајеве из Африке који су досад слати МКС-у у Хагу.

kenyattНа 24. заседању Афричке уније у Адис Aбеби, Етиопији, Кенијата је описао стварање суда као неопходно: „Позивам вас браћо и сестре да прихватите овај предлог како би Африка поптуно поседовала и финансирала суд. То је хитан и историјски задатак који не може да чека.“

Кенијата је и више него добро упознат са судом у Хагу. Својевремено је био оптужен за насиље над цивилима у току избора у Кенији, али је случај срећом одбачен због премало доказа.

Председник Кеније је овај суд назвао рањивим и исполитизованим, што представља велики ризик за безбедност и мир не само Африке, већ и целог света. Додао је да је зажалио што је Кенија учествовала у оснивању таквог суда, али да има право да исправи грешке, поправи курс и остане одговорна народу.

Африканци неће заувек чекати реформе прописане Римским статутом, када људи на овом континенту имају моћ и обавезу да преузму судбину у своје руке. Тужиоци, министри правде и спољних послова, као и други стручњаци направили су посебан али независан нацрт механизма који би одговарао реалности и потребама континента. Кенијата се и у својој земљи строго залаже да на основне институције не утичу организације које финансира Запада, о чему детаљније можете прочитати овде.

Било је крајње време да афричке земље добију своју институцију за решавање криминалних питања, а не да се проблеми решавају по западњачким стандардима. Од мандата Роберта Мугабеа антиимперијалистички свет у Африци има велика очекивања, упркос његовим годинама. Мугабе је издржао све замке Запада и очувао независност Зимбабвеа, а последњи самит је показао да Африка не оскудева у новим нараштајима антиимперијалиста који су спремни да континенту врате стару славу и потпуну независност.

Упутнице

http://www.president.go.ke/the-establishment-of-the-african-court-of-justice-and-human-rights-is-unstoppable-says-president-kenyatta-as-kenya-commits-dollars-one-million-1-million-to-the-new-judicial-institution/

http://www.financialgazette.co.zw/au-glory-for-mugabe/

(Србин.инфо превод Маја Орлић)

Ако Вам се свидео овај текст
можете нас подржати слањем СМС поруке.

УКОЛИКО ИМАТЕ ЖЕЉУ ДА ПОДРЖИТЕ РАД ПРОДУКЦИЈЕ „ЦЕНТАР” И РАД ПОРТАЛА „СРБИН.ИНФO”, ДОНАЦИЈЕ МОЖЕТЕ УПЛАТИТИ ПУТЕМ СЛЕДЕЋИХ ЛИНКОВА:

ХВАЛА И БОГ ВАС БЛАГОСЛОВИО!