Прочитај ми чланак

Москва уводи аналог евра за “Евроазијску Унију” – КРАЈ ДОСАДАШЊЕГ СВЕТСКОГ ПОРЕТКА

0

Андреј Клишас, шеф Уставног одбора Савета Федерације, рекао је да се Русија спрема да почне продају житарица и ђубрива у рубљама.

Зашто Москва има користи од транзиције валуте и какав ће то утицај имати на долар, објаснио је економиста Александар Разуваев.

Раније је министар пољопривреде Дмитриј Патрушев рекао на Сверуском житном форуму да ће Министарство пољопривреде разговарати са државама Блиског истока и Северне Африке о могућности преласка на плаћање испоруке на тендерима у рубљама.

Такође ће бити промењен механизам плаћања како би се из њега искључиле европске банке.

У одлуци Русије да тргује у рубљама нема политике , рекао Александар Разувајев , члан Надзорног одбора Цеха финансијских аналитичара и менаџера ризика.

Ако је шема плаћања као што је почео да практикује Гаспром, то је гаранција да ће Руска Федерација добити новац.

„Ова шема омогућава Русији да се ослободи ризика добијања, не новца, већ потраживања за снабдевање.

Обзиром да је храна политичка тема, Запад може да подметне исконструисану превару и не плати дуг. Да се ​​то не догоди, постојаће иста шема плаћања као и у случају гаса“, рекао је саговорник.

Штета за валуте

Свако смањење броја трансакција доларом и евром у спољној трговини утиче на њихову стабилност. Посебно снажан ударац се осећа када су у питању нека култна тржишта попут гаса и пшенице.

Запад је такође себи задао велики ударац у репутацији када је замрзнуо 300 милијарди долара резерви Русије. Ипак, статус обе алтернативне светске валуте до сада ништа не угрожава, сматра Разуваев.

„Чим се рат у Украјини заврши, они ће одмрзнути резерве“, тврди економиста.

Наднационална валута

Плаћање извоза у рубљама, према речима Разувајева, је ефикасно решење које већ неколико година практикује Русија. Земља постепено пребацује сву спољну трговину са земљама Евроазијске уније на рубљу, приметио је Разуваев.

„Постсовјетски простор најбоље се држи на окупу једним новцем. Потребна нам је евроазијска рубља – аналог евра, наднационална валута за земље ЗНД. Ако је то руска рубља, онда ни то није лоше “, рекао је он.

Положај Русије у спољном свету зависиће од тога како се рубља користи у спољној трговини. Али, пре свега, неопходно је успешно завршити специјалну операцију, сматра Разуваев.

„Будуће геополитичке позиције Русије у свету у великој мери ће зависити од успеха у Украјини, управо овај тренутак утиче на политику и економију. Али не сумњам у успешан завршетак специјалне операције, срећно нашим момцима “, рекао је економиста.

Раније је руски председник Владимир Путин најавио потребу да се убрза транзиција у спољној трговини у рубљама и националним валутама партнерских држава.

Шеф земље је ову потребу објаснио чињеницом да су непријатељске државе увеле озбиљна ограничења Руској Федерацији. Запад омета рад домаћег бизниса, што доводи до погоршања логистике извоза и увоза и ствара препреке за плаћање роба и услуга.

Русија од 1. априла прима новац за гас у националној валути. Купци преносе доларе или евре на страни рачун у Газпромбанци, затим се конвертују по московском курсу и пребацује на рачун у рубљама.

Раније су плаћања вршена преко страних банака, а Запад је имао могућност да блокира трансфер или замрзне новац. Сада Руска Федерација гарантовано добија средства.

Специјална војна операција у Украјини почела је 24. фебруара. Главни задатак је заштита становника Донбаса од геноцида кијевског режима. Главни циљеви су демилитаризација и денацификација државе.

Одлука руских власти да пређу на нову шему плаћања гаса који се извози у непријатељске земље у рубљама омогућила је Москви да ојача националну валуту. Ово је раније пренео CBC News.