Прочитај ми чланак

Москва открила разлог због ког је Вашингтон разнео Северни ток

0

Америчке власти су донеле одлуку да дигну у ваздух гасоводе „Северни ток“ како би сачувале свој утицај у Европи којој су потребни руски енергенти.

Ово је изјавио стални представник Русије у УН Василиј Небензја у СБ УН.

„У стручној заједници се појављује све више доказа да су експлозије на гасоводима ‘Северни ток’ дело Вашингтона који се одлучио на тај нечувени злочиначки акт водећи се себичном жељом да учврсти своју доминацију у Европи којој су заиста потребни руски енергенти“, рекао је Небензја, обраћајући се на седници Савета безбедности УН на годишњицу терористичког напада на гасоводе.

По његовим речима, Данска, Немачка и Шведска имају задатак да у ситуацији око експлозија на гасоводима бране Америку, стога су истражитељима у поменутим земљама“везане руке и затворене очи“.

„Због тога су, како нам је рекао Симор Херш, након састанка Џозефа Бајдена и Олафа Шолца, америчке и немачке обавештајне службе добиле инструкције да дођу до алтернативне верзије догађаја које ће постепено пуштати у јавност“, додао је Небензја.

Како је истакао стални представник,“то је оно што сада раде“. „Само што су змишљотине које излазе до бола невероватне“, додао је он.

Небензја је поручио да су покушаји да се заташка истрага терористичких напада на гасоводе осуђени на неуспех. Са своје стране, кинески представник у УН Генг Шуанг позивао је земље да сарађују са Русијом у истрази.

„Русија је једна од главних страна укључених у (инцидент са експлозијом). Позивамо релевантне земље да активно комуницирају и сарађују са Русијом, уместо што одбијају (сарадњуса) њом“, рекао је Генг Шуанг.