Прочитај ми чланак

Москва: Курти жели да спроведе етничко чишћење Срба на Косову

0

Заоштравање ситуације на Косову, које је довело до крвопролића, последица је политике „премијера“ самопроглашене републике Аљбина Куртија која има за циљ да распламса сукоб и очисти територију покрајине од Срба, изјавила је званична представница Министарства спољних послова Русије Марија Захарова.

„Јучерашње крвопролиће је директна и непосредна последица курса такозваног „премијера“ Аљбина Куртија са циљем распламсавања сукоб и чишћења територије региона од Срба“, наводи се у коментару Захарове, објављеном на сајту руског МИП-а.

„Његови покушаји да ескалацијом ситуације изазове додатни притисак Запада на руководство Србије како би натерао Београд да призна „независност“ Косова стална су игра са ватром, која је, како видимо, прескупа и доводи цео регион Балкана до опасне ивице“, додала је Захарова.

Она је истакла да је „полиција” косовских Албанаца систематски изводила казнене операције против српске заједнице и да се није бавила искључиво застрашивањем грађана.

„Постоји директна претња од наставка етничког чишћења, које су раније практиковали албански екстремисти на Косову“, нагласила је Захарова.

„Уверени смо да се пут стабилизације и дугорочног решења на Косову одвија искључиво кроз свеобухватну примену темељне резолуције Савета безбедности УН 1244 и Бриселских споразума Београда и Приштине из 2013. и 2015. године“, закључила је Захарова.