Прочитај ми чланак

Москва има план за Сирију, али шта ће бити са Асадом?

0

asad

Москва је припремила план за решавање кризе у Сирији, а тај документ је прослеђен чланицама Уједињених нација које би требало да дају своје мишљење.

Како преносе светски медији, у документу се предвиђа почетак процеса уставних реформи који ће трајати 18 месеци, а завршиће се председничким изборима.

Ипак, Русија је поново избегла питање судбине сиријског председника Башара ел Асада и није навела да ли планира да га задржи на тој функцији у периоду који је назван реформским.

Документ садржи осам тачака, али се у њему не наводи да ли ће Асаду бити дозвољено да се кандидује на следећим председничким изборима.

– Председник Сирије ће имати функције врховног команданта оружаних снага, имаће контролу специјалних снага и водиће међународну политику – стоји у документу у који је увид имала агенција Ројтерс.

Предвиђа се и да специјални изасланик УН Стафан де Мистура седне за преговарачки сто са сиријском Владом и уједињеном делегацијом опозиције, како би се формирала транзициона власт која би почивала на договору највећих светских сила из јуна 2012. године.

Према нацрту се предвиђа да и представници појединих опозиционих група буду позвани на нови састанак који ће бити одржан у Бечу, а на ком главну реч имају шефови дипломатија САД и Русије, Џон Кери и Сергеј Лавров, уз присуство иранских званичника.

Из Москве је саопштено да је кључ будућег састанка у Бечу да се утврди које опозиционе групе у Сирији могу да се сматрају поузданим партнерима у борби против Исламске државе, а које подржавају ту терористичку организацију.

Извор: Б92