Прочитај ми чланак

МОЛДАВИЈУ тресу жестоки народни протести, сукобили се демонстранти и полиција

0

У Кишињеву се и ове недеље одржавају масовни протести против режима, ЕУ, и глобалиста. Полиција је у поподневним часовима блокирала Булевар Стефана Великог којим се ка центру града кретала колона од више хиљада демонстраната.

На челу колоне налазили су се посланици опозиционих партија – „Шор“ и Партије комуниста. Незадовољни инфлацијом због антируске политике у земљи и падом животног стандарда демонстранти скандирају „Ванредни избори!“, „Оставка!“, „Не диктатури!“, „Срамота!“.

https://www.youtube.com/watch?v=BW8bcCEmFX4

Када је колона наишла на кордон, одвојене групе људи почеле су да га пробијају и гађају полицајце јајима. Након тога је почео сукоб полиције и демонстраната и хапшења.

Један од лидера опозиционе партије „Шор“, Валериј Клименко, насилно је изведен из масе и одвезен полицијским возилом.

Од 18. септембра у Кишињеву се на сваких неколико дана одржавају масовни протести против Сорош режима, раста цена гаса и производа, као и због пада животног стандарда. Опозиција оптужује власт да жртвује народ ради Зеленског и тражи да се од председнице Маје Санду одузме имовина. Скандирају против Зеленског, ЕУ, Нато, Урсуле, Сороша… 
 
Молдавију дрма рекордна инфлација у последњих 20 година. Народ се не слаже са политиком руководства земље које не жели да преговара са Русијом о повољнијим ценама гаса, а помаже Зеленском. Организатори протеста захтевају оставку председнице Маје Санду, распуштање парламента и Владе јер тврде да се све државне одлуке доносе противно вољи молдавског народа.