Прочитај ми чланак

Мобилизација мења суштину рата: Пола милиона људи с модерним оружјем неће чекати

0

Који ће задаци бити додељени оним стотинама хиљада нових војника који ће бити мобилисани за специјалну војну операцију у Украјини? Постоји неколико ових задатака, а неки од њих су од суштинског значаја. Допуна би требало да промени саму природу војних операција које су у току у Украјини.

У вези са делимичном мобилизацијом, пре свега, могу се наићи на верзије да је њен задатак успостављање поуздане контроле над већ ослобођеним територијама у Украјини. Грубо речено, ешалонирање прве линије. То подразумева прелаз на обрамбене операције у правцима Николајев-Кривој Рог и Запорожје, те у општем вектору према Харкову.

То је донекле у супротности с концептом референдума у Запорошкој и Херсонској области, будући да они подразумијевају улазак у састав Руске Федерације целокупне „наведене“ територије регија у формату у којем су уцртани на картама Украјине. Раније се иста прича догодила с ДНР и ЛНР, које су признате као државе управо у старим границама.

Али заиста је крајње потребно фронт заситити кадровима. Према грубим проценама, чисто квантитативно, Оружане снаге Руске Федерације и савезника заостају за стандардима прихваћеним у војној науци по броју војника по километру фронта око четири пута.

Штавише, у низу подручја има их и више, јер је у оним зонама у којима се изводе офензивна деловања концентрација трупа и средстава значајнија. Тамо се привлаче оперативне резерве, а заузврат слабе остали фрагменти фронта на којима је већ дуго затишје.

На нивоу оперативног штаба, почиње нешто попут јапанске игре Го, у којој је један од облика стратегије да се противничка линија бројчано разбије померањем фигура у том правцу. А размере такве игре се само повећавају – граница Русије дуж линије фронта после референдума на ослобођеним територијама може бити око 1.400 километара.

Непријатељ је, пак, одавно прешао на принципе тоталног рата и не води рачуна о губицима и броју мобилисаних. Украјинска страна има готово неограничен (за ово позориште операција) мобилизациони ресурс, пошто немају ограничења за регрутацију. Мобилизација у Украјини је тотална, а у Оружане снаге Украјине већ се узимају стари, тешко болесни, па чак и инвалиди. У таквим условима, непријатељ може формирати оно што он назива оперативним резервама и бомбардовати линију фронта људством у покушајима противофанзиве.

Ово је једна од најгорих тактика ратова средином двадесетог века, али је непријатељ користи, што значи да се на њу мора реаговати. Сходно томе, значајан део мобилисаних требало би једноставно да попуни линију фронта, чиме би се елиминисала опасна бројчана предност Оружаних снага Украјине.

На јужном сектору фронта напредна линија иде право преко степе. Много је мање насеља за која се треба држати него у индустријском и густо насељеном Донбасу, где се свако насеље лако претвара у тврђаву. А сада је квантитативно веома тешко створити пуноправни вео у овом правцу. Русија се мора се држати сваког насеља, као у Донбасу.

С друге стране, управо у Донбасу се мора суочити са слојевитом одбраном Оружаних снага Украјине, за чије заустављање је потребно повећање и постојећим савезничким снагама. Стандарди за однос броја људства током офанзиве и одбране још увек нису измишљени.

Раније су неки стручњаци говорили о могућности формирања цијелог војног корпуса у Оружаним снагама Русије од нуле. Међутим, није уобичајено распршити снаге велике војне формације, стога би се овај корпус могао користити само у цијелости и на једном мјесту. Другим ријечима, нови армијски корпус требао је припремити велику офанзивну операцију, а не само на доњецком сектору фронта. Сада није вријеме за нагађање гдје би се то точно могло догодити. Концепт се промијенио и највјеројатније нема смисла формирати нове велике војне снаге од нуле од мобилизираних.

Пре слања на фронт, сви мобилисани ће проћи преобуку. Пошто се претпоставља да се ради о искусним и већ обученим људима, за ово неће требати много времена. Ово време биће утрошено на борбену координацију.

Односно, у зону специјалне војне операције стићи ће готове посаде (тенкови, борбена возила пешадије), посаде (артиљерија, МЛРС, ПВО) и јединице (извиђачи). А такве ћелије се лако могу спојити у постојеће целине и на тај начин се могу, такорећи, „прскати“ по целом фронту. Нарочито тамо где је потребно појачање у вези са постављеним задацима.

Наиме, од задатака који су додељени груписању зависиће где ће и којим снагама бити извршено такво јачање. Готово сигурно треба очекивати офанзивну активност руских Оружаних снага, и то много интензивнију него што је била у последњих неколико месеци.

Повећање броја подјединица на фронту проћи ће непримећено за непријатеља, јер неће бити промене јединица на челу. Јединице ће једноставно имати нове батаљонске групе. Такво појачање је готово немогуће одредити визуелно, па чак и електронски.

Које ће области бити ојачане условном завесом, а које припремљене за офанзиве, тешко је предвидети. Има сасвим предвидљивих ствари (јачања степских одсека фронта, као и региона севера ЛНР и правца угља у ДНР). С друге стране, нико није отказао прилику да настави офанзиву на Николајев – Одеса или на север на Кривој Рог.

Али постоји још једна нијанса. С обзиром на тактику Оружаних снага Украјине, императив је уништити све топничке суставе дугог домета и вишецијевне ракетне суставе (МЛРС) које Запад испоручује Украјини, као и сву украјинску тактичку протузрачну обрану. Ово оружје погађа цивилне циљеве. Цијели овај „оркестар“ мора се ушуткати, а за протуартиљеријску и протуракетну борбу потребни су искусни топници, стријелци, оператери дронова и извиђачи.

И, на крају, још једна група мобилисаних резервиста може представљати условно позадинску компоненту. Не ради се о чисто позадинским структурама, већ о новим јединицама које могу да врше гарнизонску службу на ослобођеним територијама. Они морају да комбинују и полицијску и безбедносну функцију, и да представљају саму оперативну резерву лаке пешадије, која је увек у недостатку када је тако потребна.

Ово ступњевање је, наравно, увјетно, јер се мобилизацијски тимови формирају за одређени циљ. Чини се да је темељна ствар овдје жеља да се фронта не засити само застором, већ да се скупина укључена у СВО претвори у неку врсту шок шаке у којој ће удио специјалиста, ако не премашити број „једноставног“ пјешаштва, онда ће сигурно значајно порасти. А то ће промијенити саму природу непријатељстава.

Ова градација је, наравно, условна, јер се мобилизациони тимови формирају за одређени циљ. Чини се да је основна ствар овде жеља да се фронт засити не само завесом, већ да се значајно ојачају ударне способности групе укључене у СВО, у коме ће удео специјалиста, ако не и премашити број „просте” пешадије, онда ће се свакако значајно повећати. И ово ће променити саму природу непријатељстава. Поред тога, постојаће и оперативна резерва.

Планирање офанзивних операција ће добити регуларан карактер и биће могуће извести више офанзива – истовремено на различитим секторима фронта. И, коначно, уз помоћ нових појачања, могу се зауставити последице употребе западних модела наоружања, које су последњих месец дана почеле да преовладавају у Оружаним снагама Украјине.

УКОЛИКО ИМАТЕ ЖЕЉУ ДА ПОДРЖИТЕ РАД ПРОДУКЦИЈЕ „ЦЕНТАР” И РАД ПОРТАЛА „СРБИН.ИНФO”, ДОНАЦИЈЕ МОЖЕТЕ УПЛАТИТИ ПУТЕМ СЛЕДЕЋИХ ЛИНКОВА:

ХВАЛА И БОГ ВАС БЛАГОСЛОВИО!