Прочитај ми чланак

Многе земље у ЕУ и даље се ослањају на руски гас

0

Немачке, заједно са Чешком, тражи од блока да оснује радну групу на високом нивоу која ће идентификовати начине за постепено укидање преосталих испорука руског гаса - укључујући течни природни гас - као и нафте и нуклеарног материјала који и даље пристижу у Европу

Упркос санкцијама и тежњи да се ослободи зависности од руских енергената, Европска унија и даље око 20 одсто својих потреба мора да надомести из Русије. Немачка, међутим, позива ЕУ да учини више на смањивању удела руског гаса који још долази на обале блока. Берлин позива на овај потез уочи састанка министара у Бриселу ове недеље.

Највећа европска економија, заједно са Чешком, тражи од блока да оснује радну групу на високом нивоу која ће идентификовати начине за постепено укидање преосталих испорука руског гаса – укључујући течни природни гас – као и нафте и нуклеарног материјала који и даље пристижу у Европу, према писму у које је „Блумберг“ имао увид.

Министри енергетике ЕУ требало би да се састану у четвртак како би размотрили „РЕПоверЕУ“ , план који је успостављен након почетка сукоба у Украјини како би се смањила зависност од снабдевања енергијом из Москве.

„Због нашег енергетског суверенитета и безбедности, морамо наставити да систематски смањујемо увоз гаса, нафте, а такође и радиоактивног материјала из Русије“, наводи се у писму немачког министра економије Роберта Хабека и чешког министра трговине Јозефа Сикела упућеном белгијској министарки енергетике Тини вон дер Стратен. Белгија тренутно председава ротирајућим председништвом Европске уније.

„Блумберг“ пише да је ЕУ, од почетка сукоба у Украјини, успела да смањи увоз енергије од некада њеног највећег снабдевача за 80 одсто, многе земље у блоку и даље се ослањају на руски гас, као и на радиоактивни материјал за напајање нуклеарних електрана.

Пошто је снабдевање гасом прекинуто након рата, увоз ЛНГ-ја из Москве порастао је на око 18 милијарди кубних метара у 2023. са мање од 14 милијарди кубних метара пре напада, према подацима ЕУ.

ЕУ је прошле недеље усвојила мере које би омогућиле државама чланицама да ефикасно забране руске испоруке течног природног гаса без нових енергетских санкција. Међутим, земље кажу да не могу да делују једнострано, јер би то једноставно пребацило снабдевање негде другде у блоку. Све мере би такође требале да узму у обзир утицај на енергетску безбедност.

Шпанија, у којој су се испоруке руског ЛНГ-ја удвостручиле од почетка сукоба у Украјини, једна је од оних које такође позивају Европску комисију, извршну власт блока, да пружи више смерница о томе како се та мера може користити. Финска је једна од ретких земаља која ће користити забрану иако је њен увоз руског гаса близу нуле.
ЕУ је такође предложила циљање неколико ЛНГ пројеката и забрану претовара руског ЛНГ-ја из ЕУ у треће земље како би спречила Москву да прикупља приходе од горива, пренео је раније „Блумберг“.