Прочитај ми чланак

ММФ поручује: Спремите се за Трећи светски рат: “милијарде ће умрети”

0

Директорка Међународног монетарног фонда Кристалина Георгиева упозорила је да свет треба да се припреми за милијарде људи који ће умрети након „неминовног“ избијања Трећег светског рата.

Према речима Георгиеве, људи морају да се припреме за „незамисливо“ у свету после КОВИД-19 и у светлу текућег рата Русије и Украјине.

Зерохедге.цом извештава: Георгиева је дала коментаре током панела самита Светске владе који је 14. фебруара организовала ЦНБЦ-јева Хедли Гембл у Дубаију, где је такође споменула недавне земљотресе у Турској и Сирији у којима је погинуло више од 36.000 људи.

Упитана колико ће ова година бити „тешка“, Георгиева је одговорила да је светска економија и даље „у веома тешком положају и да се глобални раст успорава 2023. године, али то може бити прекретница“, указујући на опадање инфлације у неким земљама.

„Оно због чега смо веома забринути је нешто неочекивано“, рекла је Георгиева“.

„Оно чему су нас КОВИД и рат научили јесте да живимо у свету који је више склон шоковима. Оно чему нас је научио земљотрес у Турској и Сирији јесте да размишљамо о незамисливом“.

„Сви морамо да променимо начин размишљања да будемо много агилнији и много више оријентисани ка изградњи отпорности на свим нивоима, како бисмо могли боље да се носимо са шоковима“, додала је Георгиева, напомињући да отпор долази у виду обезбеђивања да сам „темељ” сваке земље и њеног друштва је јак.

ММФ игра „стабилизујућу улогу“ у Украјини

На другом месту у уторак, Георгиева је рекла да ММФ мора да игра „стабилизујућу улогу“ у рату у Украјини, додајући да ће нацији бити потребно око 40 до 48 милијарди долара да би економија функционисала ове године.

Према речима Георгиеве, која је рекла публици да је њен брат ожењен Украјинком, ММФ је радио са Украјином да јој пружи савете о томе како да води „ратну економију“ од почетка руске специјалне операције у фебруару прошле године.

Она је додала да је ММФ финансирао два пакета вредна 2,7 милијарди долара сопствених средстава Украјини од почетка рата. То је поврх помоћи коју пружају западне земље као што су Сједињене Државе.

У децембру 2022. године, Ана Бјерде, потпредседница Светске банке за Европу и централну Азију, рекла је аустријском листу Дие Прессе да ће само за обнову оштећене или уништене инфраструктуре Украјине бити потребно око 500 милијарди евра.

Светска банка је у септембру, у заједничкој процени са украјинском владом и Европском комисијом, проценила да тренутни трошкови реконструкције и опоравка Украјине износе 349 милијарди долара.

Коментари Георгијеве су уследили убрзо након што се украјински председник Володимир Зеленски састао са високим члановима ЈПМорган Цхасе-а у Кијеву како би разговарали о стварању платформе која има за циљ привлачење инвестиција приватног капитала за обнову Украјине и помоћ послератном економском расту.

НАТО каже да је Украјини потребно више муниције

Украјинска влада и банкарски гигант раније су потписали меморандум о разумевању (МОУ) по том питању, према којем ће ЈПМорган саветовати украјинску владу о питањима која се односе на финансијску стабилизацију, развој и координацију стратегија за рефинансирање и реструктурирање дуга, добијање сувереног кредитног рејтинга, и дигитализација привреде, између осталог.

Генерални секретар НАТО-а Јенс Столтенберг позвао је 13. фебруара више савезника да обезбеде више муниције Украјини након што је претходно рекао да су руске снаге већ покренуле нову офанзиву уочи годишњице сукоба.

„Не видимо знакове да се председник Путин припрема за мир. Оно што видимо је супротно, он се спрема за још ратова, за нове офанзиве и нове нападе“, рекао је Столтенберг новинарима.

„Ово је постао жестоки рат исцрпљивања, а самим тим и логистичка битка. … Када је реч о артиљерији, потребна нам је муниција, потребни су нам резервни делови, потребно нам је одржавање, потребна нам је сва логистика да бисмо обезбедили да можемо да издржимо ове системе наоружања“, додао је он.

Као одговор на Столтенбергове коментаре, Кремљ је оптужио НАТО да је организација која је „непријатељска“ према Русији и да се све више укључује у рат у Украјини.

„Труди се да своје учешће у сукобу око Украјине учини што јаснијим“, рекао је новинарима портпарол Кремља Дмитриј Песков.