Прочитај ми чланак

ММФ издао ново упозорење за КРИПТОВАЛУТЕ

0

Међународни монетарни фонд (ММФ) снажно се успротивио давању криптовалутама статус званичне валуте или законског средства плаћања, наводећи потребу за строгим прописима.

У извештају објављеном овог месеца, ММФ је тврдио да је свеобухватна правна основа – која би се бавила аспектима приватног права и финансијског права – од суштинског значаја за ефикасно регулисање криптовалута.

У њему се наводи да су прошлогодишњи неуспеси платформе за трговање криптовалутама ФТX и стабилног новца Терра Луна истакли хитност успостављања јасних политика за заштиту инвеститора и спречавање злоупотреба.

„Упркос недавним изазовима у индустрији, оптимизам инвеститора наставља да повремено оживљава, о чему сведочи скоро удвостручење цене биткоина ове године. Без чврстих заштитних механизама, повећани ризик од преваре и недоличног понашања могао би негативно утицати на очекиване приносе инвеститора.”

ММФ је истакао да је, иако су неки креатори политике предузели неопходне кораке да заштите потрошаче и осигурају финансијски интегритет, подједнако важно размотрити шире импликације криптовалута. Таква имовина, посебно стабилни ковани деноминирани у чврстим валутама, потенцијално би могла заменити званичне валуте и значајно утицати на монетарну и фискалну политику земаља, упозорава се. „Ово је посебно тачно на тржиштима у развоју и економијама у развоју, наглашавајући потребу за свеобухватним, доследним и координисаним политичким приступом крипто“, наводи се у извештају.

Монетарни фонд је издао кључне препоруке политике, тврдећи да је одбрана од супституције суверених валута одржавање кредибилних домаћих институција. „Транспарентни, конзистентни и кохерентни оквири монетарне политике кључни су за ефикасан одговор на изазове које представљају крипто средства“, пише у њему.

Према извештају, креатори политике треба да интегришу криптовалуте у постојеће режиме и правила која управљају токовима капитала како би се обезбедила стабилност и минимизирали потенцијални поремећаји.

„Коначно, пореске политике треба да обезбеде недвосмислен третман крипто имовине, а администратори треба да појачају напоре за поштовање прописа. Потребни су посебни прописи да би се разјаснио порески третман криптовалута, укључујући порезе на додату вредност или намете на приход или богатство“, наводи се.

Прихватајући свеобухватан приступ и спровођење ових препорука, креатори политике могу да заштите монетарни суверенитет, заштите интересе инвеститора и промовишу финансијску стабилност у дигиталном добу, закључио је ММФ.

Прошле године, скоро 1,4 билиона долара је збрисано са крипто тржишта усред банкрота у сектору. Кризу је предводио колапс ФТX-а, друге по величини крипто берзе на свету у време њене неликвидности.