Прочитај ми чланак

Мистериозан пораст смртних случајева широм Европе

0

Европске земље тренутно имају неуобичајено високу стопу смртности, а смртни случајеви од коронавируса нису директан разлог за ово повећање. Познат као „вишак морталитета“, људи умиру неуобичајено високом стопом у Холандији, Немачкој, Шпанији, Португалу и Великој Британији.

Од априла, стопа смртности је нагло порасла у Европи у просеку за 11 одсто. Оно што збуњује стручњаке је да ове смрти нису директно повезане са пандемијом коронавируса.

У Холандији, према de Volkskrantu, једној од водећих новинских кућа у земљи, сваке недеље умире стотине људи више него обично. То значи да је од пролећа забележено око 5.000 смртних случајева више у односу на период пре корона вируса. Научници су збуњени разлогом, али холандске здравствене агенције одбијају да објаве податке о узроку смрти због онога што агенције кажу да је повезано са забринутошћу за приватност.

Неки су критиковали овај приступ, а популарна холандска коментаторка Ева Влардингербрук је рекла да су питања здравствене приватности универзално суспендована када је холандска влада одлучила да провери свачији статус вакцинације пре него што почну да улазе у ресторане и продавнице.

Међутим, вишак смртних случајева је још гори другде, а најпродаванији немачки лист Die Welt извештава да је ситуација посебно драстична у Шпанији. У јулу 2022, Шпанија је регистровала скоро 10.000 више смртних случајева него у истом месецу 2019, док у Немачкој стопа смртности није била тако драматична, али је и даље забрињавајућа.


У извесној мери, све већи број смртних случајева у Шпанији може се објаснити инфекцијама корона вирусом, али само 1.872 смртна случаја је приписано Цовид-19, а друга петина је последица екстремних температура овог лета, према статистикама које је анализирао Карлос III Институт здравља, који је специјализован за праћење оштећења здравља услед топлоте.

Међутим, многи од смртних случајева не могу се објаснити, што је признала и шпанска влада, која је наредила детаљну истрагу са резултатима који се очекују за шест месеци. Неки стручњаци кажу да је већ јасно да истраживање не би требало да се фокусира на Kовид-19 или врућину.

„Ни Kовид ни топлотни таласи не објашњавају шта се овде дешава“, рекао је Салвадор Пеиро, шеф истраживања у Fundacion de Investigacion Sanitaria i Biomedica de la Comunidad Valenciana.

Пеиро каже да је све већи број мртвих „неразумљив“, пре свега зато што међу преминулима види много старих и хронично болесних људи. Упркос томе што је ова група у просеку високо вакцинисана, они су и даље били најугроженији појединци који ће умрети од Kовид-19.

„Веровали смо да је коронавирус већ ухватио најслабије“, рекао је Пеиро, али сада ове старије особе умиру веома високим стопама.

У Великој Британији сваке недеље умире до 1.000 људи више од просека претходних година, али овдашњи здравствени стручњаци, који су познати по својој стручности у анализи здравствених података, наводно су далеко одмакли у утврђивању разлога за значајно повећање смртности.

Британска управа за националну статистику (ОНС) објавила је почетком августа извештај под насловом „Директни и индиректни здравствени ефекти Kовид-19 у Енглеској“, који је доспео на међународне наслове. Аутори су испитали како је здравствени систем реаговао на пандемију и утврдили да постоји веза између карантина и страха од Kовид-19, што је резултирало драстичним смањењем дијагнозе других болести. Другим речима, људи су се или превише плашили да буду прегледани у болници или код лекара, или због здравствене кризе нису били дијагностиковани јер су пацијенти са Цовид-19 добили приоритет.

Извештај, који је испитао стопу дијагноза током пандемије, утврдио је да је до 141.000 случајева срчаних обољења, 26.000 можданих удара и 60.000 случајева дијабетеса остало неоткривено. Истовремено, аутори примећују да је дошло до драматичног пораста менталних болести и алкохолизма.

Ако се налази извештаја покажу и на другим местима, то ће показати убедљиве доказе да су само блокаде имале штетан утицај на јавно здравље и да могу бити одговорне за десетине хиљада смртних случајева широм Европе.

Што се тиче Немачке, само у јулу је умрло 85.285 људи, што представља повећање од 12 одсто у односу на просечан број у јулу од 2018. до 2021. године, према подацима Федералног завода за статистику (Destatis). У једној недељи јула, смртност је била преко 24 процента већа.

Међутим, научници и статистичари у Немачкој такође не могу да припишу разлог за нагли пораст смртних случајева, јер подаци о смрти нису доступни јавности.

УКОЛИКО ИМАТЕ ЖЕЉУ ДА ПОДРЖИТЕ РАД ПРОДУКЦИЈЕ „ЦЕНТАР” И РАД ПОРТАЛА „СРБИН.ИНФO”, ДОНАЦИЈЕ МОЖЕТЕ УПЛАТИТИ ПУТЕМ СЛЕДЕЋИХ ЛИНКОВА:

ХВАЛА И БОГ ВАС БЛАГОСЛОВИО!