Прочитај ми чланак

Минск: Западни плаћеници спремају немире у Белорусији

0

Минск има податке да поједини екстремисти, у које спадају и неки грађани Белорусије, праве планове о дестабилизацији земље

Страни борци који се тренутно налазе у иностранству у оквиру војних формацију могу бити потенцијална претња за безбедност Белорусије, оценили су из Министарства унутрашњих послова републике.

„Министарство унутрашњих послова Белорусије има податке да припадници екстремистичких и терористичких организација, који се налазе у иностранству и који припадају пуку Калиновског или неким другим сличним војним формацијама, праве планове који би довели до дестабилизације земље“, рекао је данас портпарол министарства.

Званичник је упозорио и да се сумња да би у тим акцијама могли учествовати плаћеници који су обуку прошли на Западу и додао да белоруске службе тренутно раде на разоткривању веза ових појединаца са екстремистима који се налазе у Белорусији.

„Ове особе још увек имају везе у Белорусији, а у већини случајева ради се о њиховој родбини и познаницима, који формирају тајне групе. Оне онда помажу при извођењу различитих криминалних активности, али и врбују друге грађане за војне акције које се одвијају на територији Украјине“, поручују из Минска. 

Пук Калиновског чине Белоруси који се боре у Украјини. Министарство је раније објавило податак да се у том пуку до недавно налазило око 200 особа, док се за отприлике 20 зна да су изгубили живот на фронту.