Прочитај ми чланак

Минск: Приметно веће присуство снага НАТО код наших граница…

0

Запад спрема у Украјини националистичке војне формације које могу бити употребљене против Белорусије у циљу насилног освајања власти, изјавио је белоруски министар одбране Виктор Хрењин.

Министар је у интервјуу белоруском издању „СБ.Белорусија данас“ такође истакао да је приметно огромно повећање присуства америчких и НАТО војних формација у региону источне Европе, под псеудо-изговором одбране од „претње са Истока“.

Он је, поред тога, скренуо пажњу на висок интензитет летова извиђачких авиона САД и њихових савезника у близини граница републике.

„У току је извиђање. Приметан је висок интензитет летова извиђачке авијације САД и њихових савезника, укључујући у близини белоруских граница, уз активно учешће свог расположивог арсенала: од стратешких извиђачких авиона до авиона тактичке авијације и беспилотних летелица.

Интензитет извиђања против наше републике порастао је са 30 летова авиона недељно 2021. године до 65-70 ове године“, објаснио је Хрењин.

Белоруски министар је закључио да се Запад бави питањима офанзивног карактера, а Белорусију и Русију директно сматра непријатељима.

Према његовим речима, у случају напада, Белорусија се узда у себе, али да ако затреба помоћ, у Русији има поузданог савезника.

Хрењин је подвукао да ће Минск и Москва наставити да предузимају заједничке мере за спречавање војних претњи Савезној држави.

Белоруски министар је претходно изјавио да је напетост у конфронтацији са Западом прешла у горућу фазу.

Министар спољних послова Белорусије Владимир Макеј саопштио је раније да Минск неће затварати очи пред гомилањем војске и наоружања код својих граница на југу и на западу земље.