Прочитај ми чланак

Милијарде рубаља више: Колико ће црног злата Азија купити од Русије

0

Руска нафта потећи ће у Јужну Азију. Индија је купила најмање три милиона барела нафте типа Уралс, а Москва је спремна да повећа испоруке. Разматрају се уговори са Индонезијом и другим земљама у региону. Међутим, док цене расту, за нове правце извоза могу се направити и попусти.

„Бићемо спремни да испоручимо Индији било коју робу коју она жели да купи. Наћи ћемо начин да превазиђемо вештачке препреке створене незаконитим унилатералним санкцијама Запада“, изјавио је руски министар спољних послова Сергеј Лавров на конференцији за новинаре након разговора у Њу Делхију. То значи да ће у условима искључења неколико великих руских банака из СВИФТ-а транше ићи кроз систем преноса финансијских порука Централне банке (СПФС). Министар је, између осталог, имао у виду и нафтне трансакције.

Рубље и рупије

Недељу дана раније представник индијске владе који је желео да остане анониман рекао је новинарима да ће земља повећати увоз руске нафте. Притом уз попуст, пошто се економија после пандемије тешко придиже на ноге. Три милиона барела је већ купљено. Према извештајима индијских и западних медија, Русија је понудила цену 20 одсто мање од светских. Према наводима Блумберга, нафта типа Уралс ће се продавати за 57 долара по барелу, наводи коментатори РИА Новости Дмитриј Јермаков.

Индија се није придружила санкционом притиску. Упркос позивима САД да се избегну послови са Русијом, званичници кажу да су енергетски уговори законско право и да немају везе с политиком. Поред тога, за земљу која увози 85 одсто нафте која јој је потребна скок светских цена је озбиљан проблем. Уговор са попустом би јој баш добро дошао.

Истина, портпарол индијског министарства спољних послова Ариндам Багчине не открива колике количине нафте тачно стижу: „Разматрамо све понуде на светском тржишту. Не мислим да је Русија велики добављач“, каже он.

Москва засад такође не коментарише бројке из споразуму. Међутим, потпредседник Владе Александар Новак је изјавио да се извоз домаће нафте и нафтних деривата у Индију приближио износу од милијарду долара. И нагласио: „Постоје добре могућности за повећање овог показатеља.”
„Росњефт” ће потписати уговор са највећом нафтном и гасном корпорацијом у земљи – ИндианОил, тврди Блумберг. Количине ће износити најмање 15 милиона барела годишње. ИндианОил је одбио да коментарише ову информацију. Али они који прате вести из тог сектора извештавају да је од почетка марта дошло до значајног повећања испорука руске нафте Индији.

Вашингтон је већ упозорио Њу Делхи на „велики ризик“ у случају значајног повећања увоза руске нафте, пише Ројтерс. Истовремено, САД се не противе самој чињеници куповине и дозвољавају „благо повећање испорука“ пошто Џо Бајден види Индију као кључног партнера против растућег утицаја Кине у Азији.

Ново тржиште за Русију

Интересовање показују и друге земље Јужне и Југоисточне Азије. „Постоји могућност да се купи сирова нафта по доброј цени“, каже директор индонежанске државне компаније за нафту и гас ПТ Пертамина Нике Видјавати. „Координирамо акције са Министарством спољних послова и са Банком Индонезије”, додаје он.

Исплате би, сматра Видјавати, могле ићи преко Индије. Уверен је да у тим пословима неће бити политичких проблема, док компаније које у њима учествују нису под санкцијама. Али не може се искључити западни притисак већ након што се уговор склопи, како је то било с кинеским Хуавејом који је испоручивао смартфоне Ирану..

„Не знам да ли ће неко од азијских увозника моћи да купи руску нафту. „Шел” је то урадио, а последице су познате“, објашњава трговац са Далеког истока (његово име није откривено) медијском холдингу С&П „Глобал”, имајући у виду изјаву концерна о моменталном прекиду спот набавке руске сирове нафте.

Ипак, продаја у Азији иде. „Изгледа да ће Азија постати главно тржиште руске нафте, која је некада ишла у Европу“, истиче један од најугледнијих стручњака за глобалну енергетику, аутор култне књиге „Експлоатација нафте“ Данијел Јергин. Компанија „Вортекса” која прати кретање терета у реалном времену такође тврди да се руска нафта креће у Азију. Њен извоз у Европу је у марту пао за 280.000 барела дневно – на 1,3 милиона. Дневне испоруке у Азију порасле су за 220.000 барела.
Азија је 2021.године куповала само пет одсто од обима извоза руске сирове нафте. Главни купац је Кина –1,6 милиона барела дневно. Поређења ради, Индија је купила 43 хиљаде барела. Остали велики увозници су Јужна Кореја и Јапан. У новој реалности бројке ће се вероватно значајно повећати.

Са Блиског истока на Далеки

У међувремену, нафтне тарифе су за око 80 одсто више него пре годину дана. Можда ће спот цене порасти још више, јер је потражња порасла усред ограничених испорука, кажу трговци. Тако ће Саудијска Арабија подићи цене већ у мају. На пример, компанија „Сауди Арамко” је повећала тарифу нафте типа Араб лајт за азијске партнере за више од девет долара по барелу. Арапске државе су у привилегованом положају: земље Запада, које имају једва довољно сопствених резерви енергената долазе на Блиски исток испружене руке.

Али захтев Джозефа Бајдена за преговоре о ценама гаса игнорисале су Саудијска Арабија и УАЕ. За земље Блиског истока, Азија остаје главно тржиште за нафту и гас. Тако Катар, на чије је испоруке течног природног гаса рачунала Немачка, не намерава да се зближава са ЕУ. „Не мислим да смо у могућности да пружимо хитну помоћ Европи. Нико неће заменити Русију у снабдевање енергијом“, изјавио пред почетак међународне конференције „Доха форум” министар енергетике Саад ал-Каби. Касније је појаснио да ће Катар моћи да испоручује велике количине ЛНГ-а Европској унији најраније за пет година.

И у самој Европи признају да је скоро немогуће брзо пронаћи алтернативне изворе. Шеф аустријског Министарства спољних послова Александар Шаленберг се чак изјаснио против гасног ембарга са Русијом.

Истовремено, у Јужној и Источној Азији такође схватају ризике због претње секундарним санкцијама. Стога ће азијске земље тражити максималне попусте од Русије. Међутим, мало је вероватно да ће одустати од проширења уговора.

„У садашњим условима, исплативо је куповати руску нафту, не стављајући сва јаја у једну корпу и диверсификујући структуру понуде. Блокирање испорука црног злата из Русије само ће изазвати дефицит на глобалном тржишту и повећање цена које азијским потрошачима није потребно”, каже индустријски стручњак Леонид Хазанов.

Он подсећа да Индија и Кина купују калијум хлорид од предузећа „Белорускалија” које је под санкцијама, што значи да могу да ураде исто и са нафтом. „Наћи ће начине да заобиђу ограничења и препреке. Наравно, санкције могу имати одређени утицај на поступке одређених азијских компанија заинтересованих за куповину. Ипак, мало је вероватно да ће све оне послушати Бајдена или европске званичнике“, закључује Хазанов.

Експерт сматра да ће продаја нафте типа Уралс са попустом од скоро 35 долара у односу на цену нафте типа Брент у сваком случају донети добре приходе савезном будżету. Осим тога, нафтом и гасом не тргује држава већ руске комерцијалне компаније. Чак и у тренутној геополитичкој ситуацији, оне сигурно рачунају на добар профит. Поред тога, на географију трансакција може утицати и логистика која је сада изузетно компликована каад је реч о Европи.

„У марту смо забележили снажан раст извоза руских течних угљоводоника. Чак и са попустом, цена продаје нафте у Азију је много већа него у јануару. Профит од уговора може бити много већи него што је планирано у будżету Русије за 2022.годину“, каже заменик генералног директора Фонда за националну енергетску безбедност Алексеј Гривач.

Што се тиче гаса, аналитичар напомиње да је ситуациј а компликованија. Спот цене су дуго биле изузетно високе широм света, посебно за ЛНГ. Азијске компаније су заинтересоване за снабдевање цевоводним горивом из Русије, које потом могу препродати на европско тржиште. Због тога је мало вероватно да ће ослабити проток гаса из Сибира у Азију.