Прочитај ми чланак

Милијарде долара неосигураних депозита: Амерички банкарски систем пред пуцањем?

0

Америчка влада је у недељу затворила другу банку након слома „Силикон вели бенк“(СВБ), „Сигначер бенк“.

Заједничко за обе јесте да су имале огромне депозите клијената који нису били осигурани од стране Федералне корпорације за осигурање депозита (ФДИЦ), пише „Бизнис инсајдер“.

ФДИЦ осигурава депозите у америчким банкама до 250.000 долара како би спречио јуриш на банке – када велики број клијената истовремено покушава да повуче средства у страху да банка неће моћи да им врати депозите у потпуности и на време – као и друге пропусте.
Пратите избор наших најбољих вести на Телеграму.

Међутим, пропаст СВБ и „Сигначер бенк“ довели су овај систем до тачке пуцања, констатује „Бизнис инсајдер“.

У недељу су Министарство финансија САД, Федералне резерве и ФДИЦ у заједничком саопштењу навели да ће сви клијенти СВБ бити осигурани до понедељка (данас) и тиме показали да „потпуно игноришу чињеницу да ФДИЦ осигурава депозите само до 250.000 долара“.

Ипак, не треба да чуди кршење сопствених правила и промена правила игре преко ноћи, јер је ситуација толико озбиљна да многима „мирише“ на финансијску кризу из 2008.

О томе говори и податак да од 173 милијарде депозита које је имао СВБ, око 88% није било осигурано. То значи више од 150 милијарди долара додатних депозита које је ФДИЦ изненада одлучио да осигура.

Исто је обећано и у случају „Сигначер бенк“, где је од 89 милијарди депозита, 90 одсто било неосигурано, што значи додатних 79 одсто милијарди које ФДИЦ треба да надокнади да би спречио колапс система.

„Осигуравајући све депозите у СВБ и ’Сигначер бенк’, надлежни су проценили да је ризик од ланчаних реакција на друге банке и економију већи од ‘морално проблематичног’ повећања ФДИЦ лимита“, објаснио је Рич Фалк-Волас, извршни директор компаније за анализу података „Аркана“.

Сигурно је да Америци овакав поступак није морално проблематичан, али економија, ипак, није етика.

„Бизнис инсајдер“ је анализирао извештаје 15 великих америчких банака и утврдио да је у њима крајем 2022. било више од 1.000 милијарди неосигураних депозита!

Упркос обећањима које долазе од надлежних америчких служби и покушајима да се спречи преливање кризе на комплетан банкарски сектор и целокупну економију, чини се да је кула од карата већ почела да се руши.

Главно питање је, свакако, где наћи 1.000 милијарди долара, у економији која је и сама оптерећена глобалном економском и енергетском кризом, као и слањем помоћи Украјини.

Портпаролка руског Министарства спољних послова Марија Захарова поручила је да није тешко схватити за које методе ће се одлучити у Вашингтону и да ће се Американци определити да просто одштампају више зелених новчаница.

„Зашто чекати до вечери. Свако дете може бојицама и папиром да објасни како ће америчке власти ‘одржавати стабилност банкарског система’. Штампаће још више неосигураних долара, што ће изазвати још више проблема у свету“, написала је она на Телеграму, коментаришући предстојеће обраћање америчког председника Џозефа Бајдена на тему заштите америчког банкарског система.