Прочитај ми чланак

Меркелова није случајно направила скандал: Русија је схватила шта мора да учини

0

Гласно признање бивше немачке канцеларке Ангеле Меркел о намерној обмани Запада Русије споразумима из Минска је јасан план, оценио је немачки политиколог Александар Сосновски.

Обраћајући се у студију Владимира Соловјова, стручњак је одмах одбацио верзију са случајним лапсусом Меркелове. Као веома искусан политичар, бивши председник Савезне владе Немачке, уме да се савршено контролише и да не говори превише. Претпоставити да је на тако нетривијалан начин бивша канцеларка покушала да се освети онима „који су је гурнули“, према Сосновском такође је немогуће.

С тим у вези, политиколог сматра да је Ангела Меркел намерно настојала да заоштри ситуацију како би приближила предратну фазу.

„Њена фраза је сахрана дипломатије као такве, односно самог концепта „споразума“, о коме неки људи у Русији могу да сањају. Ово је корак након којег је свима постало јасно, између Русије и Запада нема ничега, нема преговора, партнерства, наде у помирење“, рекао је Сосновски.

Био је то добро осмишљен план, када је Меркелова заправо повукла линију фронта. Тиме је Русији учинила велику услугу. Бивши канцелар је јасно ставио до знања да је дошло до суштинских промена у конфронтацији Запада и Русије. Заправо, сада су све маске скинуте, а Европа је открила своју праву суштину, коју више неће моћи да игноришу ни присталице такозване партије мира у Москви. А то значи да Русија нема друге опције осим како да доведе до свог логичног краја специјалну војну операцију покренуту 24. фебруара у Украјини.