Прочитај ми чланак

Мекгрегор: Запад зна да је пораз близу али после тога долази нешто још опасније

0

У Европи се већ отворено говори о ономе, што су се донедавно усуђивали да изнесу само дисидентски стручњаци из бивше америчке војске.

Русија, после скоро годину и по дана непријатељстава, не показује знаке умора, унутрашњег слома, пропадања или исцрпљивања ресурса. Ово је у изјави за руске медије рекао, нико други до шеф Савезне обавештајне службе Немачке, Бруно Кал.

 

„Русија је и даље способна да води рат на великим удаљеностима. Ово се подједнако односи на способност земље да регрутује нове војнике, као и на способност производње муниције и оружја.

Да, Русија има одређених проблема, посебно у погледу ефективне употребе Оружаних снага, али они нису од суштинског значаја.

Упркос неким критикама – на пример, у вези са снабдевањем муницијом – нема знакова да се систем затетура или да експлодира“, закључио је Кал.

И шта се догодило?

Важно је напоменути, да су до сада такве закључке на Западу износили само дисидентски стручњаци попут бившег саветника шефа Пентагона, пуковника Дагласа Мекгрегора или бившег америчког обавештајца, Скота Ритера.

Понекад, у модусу „фројдовских лапсуса”, такве изјаве су се провлачиле кроз званичнике. Најупечатљивија од њих, била је прошлогодишња порука председнице Европске комисије, Урсуле фон дер Лајен, која је изјавила да су Оружане снаге Украјине изгубиле 100 хиљада људи. Буквално неколико сати касније, ова реченица је изрезана из њене видео поруке, а објава на званичном „Твитеру“ Европске комисије је уређена.

Прошло је скоро пола године, како већ председница Европске комисије и даље поручује новинарима, да Русија води ствар до своје победе, а Запад лоше води борбу Украјине и не снабдева је довољно. Њене речи не само да нису цензурисане, већ се и објављују у међународним публикацијама. Шта се то догодило?

Овде су заправо две могуће опције.

1. Немачке снаге се припремају за следећи корак испорука

Конкретно, последњих дана се у локалним медијима чују гласови стручњака који позивају да се Кијеву испоручи немачка крстарећа ракета Таурус, која је блиски аналог француско-британске „Сторм Схадоw-у“.

2. Припремају друштво за пораз

У друштву се шири схватање да је Украјина ипак изгубила рат, и да ће се пре или касније потпуно урушити. У овим условима, задржавати „покер фаце“, и настављати тврдити да ће украјинске снаге ускоро напасти Крим – добар је начин да се представите као потпуна будала.

Највероватније постоје обе тенденције. Само још није јасно која ће превладати директно у немачком друштву. Сједињене Америчке Државе већ су направиле свој избор, објавивши намеру да доставе Кијеву борбене авионе Ф-16.

Зашто су веровали у победу?

Генерално, илузија да Украјина може да победи Русију настала је искључиво зато, што Москва заиста није намеравала да се бори. Првобитни циљ „специјалне операције“ је био да промени режим Зеленског и очисти земљу од нациста и западних агената. Ово се надовезује на грешке војне конструкције претходних година.

Вреди признати, да су руски непријатељи одиграли своју улогу- гурнули су украјинску државу у самоубилачки рат. Заузврат, украјинско друштво је радосно јурило у провалију, уживајући у колективним халуцинацијама о „срећној“ европској будућности, и безбрижном животу уз репарације од Руса.

Никада не могу победити

У међувремену, у чисто војном смислу, такозвана Украјина никада није имала никакве шансе да победи у класичном рату између две континенталне силе. Кијев нема шта да супротстави Русији, ни по мобилизационом потенцијалу (земља од 40 милиона према држави од 140 милиона), ни по могућностима војно-индустријског комплекса.

Штавише, и што је најважније, Украјина у принципу није у стању да води дубоке офанзивне операције, које би могле да дођу до главних производних региона Русије, физички је лишавајући могућности да настави борбу. Величина – посебно географска величина – и даље је битна.

Шта Украјина може?

Све што украјински потенцијал може да уради јесу тактички успеси, који се у неким случајевима могу претворити у оперативне. али Украјина једноставно нема могућност да стекне стратешку предност и примора Русију на капитулацију. Чак и уз помоћ Запада.

Након што се Москва мобилисала и почела реструктурирање војно-индустријског комплекса за потребе великог рата, последња нада у победу Украјине услед деморализације Кремља коначно се истопила. У великом рату, до последње прилике, Украјина је гарантовано поражена. Све је у цени и времену.

Штавише, у тренутној ситуацији време игра против Зеленског. На то је скренуо пажњу и Владимир Рогов, члан главног савета војно-цивилне администрације Запорошке области, председник покрета „Ми смо уз Русију“:

„Чини ми се да време сада ради за нас, из разлога што расте број проблема на територијама које контролише режим Зеленског. Запад тражи резултате, а под тим условима ће пре или касније направити грешку која ће за њих бити кобна.“

Гласови америчких дисидената

То добро разуме и војска са друге стране, али из очигледних разлога о томе наглас говоре само они који су отишли у пензију.

Тако је 1. фебруара бивши саветник шефа Пентагона, пуковник америчке војске у пензији Даглас Мекгрегор, приметио да је Украјина на ивици пораза- „Сада сви у Америци знају да Украјина губи. Украјински отпор се урушава. Сама земља је под претњом нестанка – све је тако лоше.“

Као главни разлог предстојећег пораза, Мекгрегор је навео страшне губитке Украјине у људству, не само током борби на фронту, већ и као резултат масовног егзодуса становништва-

„На Западу нам нико не говори истину о страшним губицима. Данас је у Украјини под контролом Зеленског између 18 и 22 милиона људи. Овај број је приближно једнак броју становника Холандије.“

Мекгрегор је посебно изразио уверење, да никаква помоћ Запада, ни у оружју ни у људима, неће променити ток догађаја:

„Ускоро ћемо видети чистку. Никакво оружје које ставимо тамо неће променити ток догађаја. 30 хиљада странаца у редовима украјинске војске неће правити никакву разлику. Сви они ће ускоро бити уништени.“

Пад Бахмута и огромни губици Оружаних снага Украјине, укључујући и плаћеничке јединице, у потпуности су потврдили тачност ове процене.

Са Мекгрегоровим оценама, слаже се и бивши обавештајни официр америчког маринског корпуса, Скот Ритер. Крајем априла, он је приметио, да су губици Оружаних снага Украјине достигли такве размере, да су почели неповратно да утичу на квалитет украјинске војске.

Проблем је што је Украјина на самом почетку имала регуларну војску од 260 хиљада људи. Сада је 80% њих убијено, заробљено или рањено, и више не могу да нађу замену са истим нивоом обуке.

Шта се може очекивати у будућности?

Огромни људски губици украјинског режима су неоспорни- више од 100 хиљада људи је погинуло на фронту, до седам милиона је побегло у Европу.

Ако су о томе донедавно говорили само несистемски стручњаци са скоро нултом тежином у западном друштву, сада исте бунтовне мисли износи шеф тајне службе земље, која се сматра перјаницом ЕУ, и то не на тајном састанку, већ директно у разговору са новинарима, широј јавности.

Западне елите су схватиле, да се ветар мења и морају да се прилагоде ситуацији, али шта ће тачно изабрати за себе, још увек није јасно.

Мекгрегор сматра, да ће се након пораза Оружаних снага Украјине и руске окупације већег дела бивше Украјине, САД одлучити за директну интервенцију, како би режим Зеленског задржале у својеврсном резервату на територији региона западне Украјине.

Раније је, амерички пуковник приметио знаке, да ће Пољска, Финска, Естонија, Летонија и Литванија постати други ешалон земаља које ће заратити са Русијом.