Прочитај ми чланак

Мекгрегор: Руси иду напред, готово да не наилазе на отпор војске Украјине

0

Руска војска систематски напредује дуж целог фронта уз минималан отпор који пружа војска Украјине, изјавио је бивши саветник начелника Пентагона пуковник Даглас Макгрегор у емисији објављеној на друштвеној мрежи, BCM Podcast.

„Украјинске Оружане снаге су напустиле већину својих позиција на бојишту. Руси напредују полако, али сигурно, у већини случајева не сусрећући отпор од украјинских Оружаних снага или се суочавајући са неозбиљним покушајима пружања отпора“, напоменуо је.

Макгрегор је такође истакао да је украјински народ уништен, јер су многи грађани или напустили земљу или су погинули или рањени на фронту.

Руске Оружане снаге су током протекле недеље ослободиле неколико насељених места у ДНР-у: Победу, Ласточкино, Северно и Петровско. Петровско је удаљено пет километара северозападно од Авдејевке, коју су руске трупе ослободиле 17. фебруара.

Почетком фебруара министар одбране Сергеј Шојгу је на састанку са руководећим особљем Оружаних снага Русије изјавио да су губици Украјине у јануару премашили 23.000 људи.

Он је констатовао да Кијев ангажује преостале резерве и хитно спроводи принудне мобилизације како би спречио слом одбране. Руске јединице истовремено напредују и проширују зоне контроле.