Прочитај ми чланак

Мекгрегор: Канцелар Шолц ће бити готов због одлуке да пошаље тенкове на Русију

0

Немачки канцелар Олаф Шолц прекинуо је своју политичку каријеру након одлуке о снабдевању Украјине тенковима, рекао је бивши саветник шефа Пентагона пуковник Даглас Мекгрегор на свом Јутјуб каналу.

„Већина јавности у Немачкој је била ужаснута због најаве испоруке оружја војсци Украјине. Немци имају искуство и знају своју историју. Такође знају када су Берлин и Москва сарађивали и пословали једни са другима, Европа је живела мирно, каже Мекгрегор.

Како пише РИА, по мишљењу Мекгрегора, Први и Други светски рат, који су довели до сукоба Русије и Немачке, били су трагедија и подстакли су Берлин да створи механизме који су осмишљени да спрече сличне сукобе са Москвом у будућности.

„Не могу да замислим да би канцелар Кол или канцелар Шмит позвали да се пошаље опрема овом корумпираном гангстерском режиму у Кијеву, убијајући сопствени народ. Шолц неће дуго издржати, закључио је Мекгрегор.

Немачка влада је крајем јануара најавила слање тенкова „леопард 2“ војсци Украјине. Притисак на Шолца да што пре донесе позитивну одлуку о овом питању, стигао је из САД.

Берлин ће формирати два тенковска батаљона, а украјинске трупе ће у првој фази добити чету од 14 „леопарда 2“ типа А6 из резерви Бундесвера. Поред тога, планирано је организовање обуке специјалиста. Нови пакет помоћи ће такође укључивати логистику, муницију и одржавање система.

Због руске специјалне операције у Украјини, САД и њени савезници из НАТО-а подржавају Кијев са залихама оружја вредним десетинама милијарди долара. Москва је више пута говорила да трансфер западног наоружања само продужава сукоб, а транспорт оружја постаје легитимна мета руске војске.