Прочитај ми чланак

Медведев: СОРОШ контролише ЕУ суд за људска права; Стрпљење Русије није бесконачно

0

Амерички милијардер Џорџ Сорош утицао је на многе судије Европског суда за људска права, изјавио је у петак бивши руски председник Дмитриј Медведев.

Бивши адвокат, који је сада заменик председника руског савета безбедности, Медведев је на Међународном правном форуму у Санкт Петербургу говорио о проблемима савременог правосуђа.

Независна истрага из 2020. године открила је да је 22 од 100 судија Европског суда за људска права који су радили између 2009. и 2019. имали „снажне везе“ са Сорошем, било преко његове Фондације за отворено друштво или посредничких невладиних организација које су добиле њена средства.

„Дуги низ година су му ове судије буквално јеле из руке и, у правцу преко океана, печатирале пристрасне судске пресуде које, иначе, нису ревидиране ни након ових корупционашких скандала“, рекао је Медведев о Сорош-евој вези са МКС.

Русија се повукла из свих уговора који прихватају јурисдикцију Европског суда за људска права у септембру 2022, а закон којим се све пресуде суда проглашавају ништавим на њеној територији ступио је на снагу у марту.

Упркос свим причама о слободи и конкуренцији, рекао је Медведев, Запад ради шта хоц́е док другима ставља дискриминаторне забране.

Међународно економско право постало је „чиста фикција“, о чему сведоче „бесправне грабежљиве мере“ против руске државне, корпоративне и приватне имовине, па чак и конфискација дипломатских рачуна.

Медведев се такође обратио Међународном кривичном суду, који је у марту оптужио руског председника Владимира Путина за „ратне злочине” због евакуације деце угрожене украјинским гранатирањем.

Он је налог МКС-а за Путиново хапшење назвао „цасус белли“, разлогом за рат против било које земље која покуша да га спроведе.

Он је такође описао МКС као „политичко оруђе ратних хушкача“ и „достојног наследника“ МКСЈ, ад-хок трибунала за ратне злочине за бившу Југославију, који је назвао „ружним обликом правде који није донео ништа осим катастрофе“ и дискредитовано међународно право.

„Нема разлога да се повинујемо одлукама правних структура које су се потпуно дискредитовале или наџивеле“, рекао је Медведев. „Ако правосудне институције не функционишу, биц́е замењене другим које раде.“

Ако се не примењују међународне конвенције, а не спроводе се судске одлуке које су признале државе, на њихово место долази цевна и ракетна артиљерија.

Па чак и хиперсоничне ракете.

Стрпљење Русије није бесконачно, а сваки компромис има границу после које постаје претња безбедности и суверенитету, додао је он.