Прочитај ми чланак

Медведев: Русија има право да употреби нуклеарно оружје

0

Русија ће употребити нуклеарно оружје у случају да она или њени савезници буду нападнути таквим оружјем или уколико се појави претња опстанку Русије, изјавио је заменик председника Савета безбедности Дмитриј Медведев.

Према његовим речима, Русија има право да примени нуклеарно оружје у случају да је то неопходно, стриктно у складу са темељима геополитике у области нуклеарног обуздавања.

„Треба још једном поновити, због оних који не чују добро и који чују само себе. Русија има право да примени нуклеарно оружје ако је то неопходно, у случајевима већ раније дефинисаним, стриктно у складу са Основама државне политике у области нуклеарног обуздавања. Ако на нас или наше савезнике буде извршен напад уз примену таквог наоружања или ако се, у случају агресије уз употребу конвенционалног оружја, појави опасност по опстанак државе“, рекао је Медведев.

Последњих дана је тема руска нуклеарна претња, наводи Медведев, од Русије се тражи да склони руку са свог „нуклеарног дугмета“ и прети јој се страшним последицама.

У поруци на Телеграму он је рекао да је за НАТО безбедност САД, Британије, Белгије важнија него судбина Украјине и да ће у Алијанси „прогутати“ примену било ког оружја у актуелном сукобу.

Испорука модерног наоружања је за Запад чист бизнис помешан са мржњом против Русије, каже он.

Како је додао, ако Русија буде принуђена да примени најстрашније оружје против Кијева, НАТО се неће директно мешати у сукоб јер „прекоокеански и европски демагози не намеравају да страдају у нуклеарној апокалипси“.

„Замислимо да је Русија принуђена да употреби најстрашније оружје против украјинског режима који је извршио свеобухватну агресију и који опасан по само опстанак наше државе. Претпостављам да се НАТО неће директно мешати у сукоб при таквом развоју ситуације. Јер, безбедност Вашингтона, Лондона и Брисела је за Северноатлантски савез далеко важнија него судбина Украјине која никоме није потребна и која пропада упркос огромним испорукама разног наоружања“, навео је он.

Медведев је истакао и да Русија неће дозволити да суседи, непријатељски расположени према њој, дођу до нуклеарног наоружања, на пример нацистичка Украјина.

Такође је додао да је бесмислено рачунати на разум и политичку вољу кијевског режима.