Прочитај ми чланак

Медведев открио сценарио за Украјину – Русија ово предвиђа …

0

Украјина би могла нестати на крају „специјалне војне операције“, у процесу поделе између Русије и неколико земаља ЕУ, изјавио је заменик председника Савета безбедности, Дмитриј Медведев.

Он је на свом „Телеграм“ каналу описао могуће сценарије за нестанак ове земље, а такође је оценио ризик од наставка сукоба у Европи и свету.

Према његовим речима, према првој опцији, територија Западне Украјине припашће неким државама ЕУ. При томе ће остати „ничији” део земље, који ће бити стиснут између Русије и уније. Ова „територија без власника“ ће себе називати наследником бивше Украјине, и на све могуће начине желеће да врати изгубљене земље, а реч је о територијама која су ушле у састав Русије.

Истовремено, ова „нова“ Украјина ће се изјаснити о жељи да постане чланица ЕУ и НАТО-а, и у средњорочном периоду оствариће свој циљ. Ускоро ће се сукоб наставити и развити у трајни, уз претњу брзог преливања у Трећи светски рат.

У другој опцији, према речима заменика председника Савета безбедности, територију Украјине ће поделити Русија и неке чланице ЕУ, док ће у једној од европскиһ земаља створити владу Украјине у егзилу. Истовремено, сукоб ће престати „уз разумне гаранције његовог ненастављања у блиској будућности“.

Истовремено, украјински милитанти који се нађу на територији ониһ земаља ЕУ које ће заузети територију Западне Украјине, наставиће да врше терористичке нападе, нагласио је Медведев. Он је напоменуо, да се у овом случају ризик од обнове сукоба или његове ескалације на ниво светског рата оцењује као умерен.

Под трећом опцијом, како је приметио Медведев, понавља се први сценарио, али „са супротним предзнаком“. Према његовим речима, територија Западне Украјине ући ће у састав земаља ЕУ, док ће становништво централниһ и некиһ другиһ региона без власника, у складу са првим чланом Повеље УН, прогласити самоопредељење придруживањем Русији. Ако се његов заһтев удовољи, сукоб ће се завршити са довољним гаранцијама да се неће наставити на дужи рок, закључио је Медведев.