Прочитај ми чланак

Медведев: Лондон де факто у рату с Русијом – британски званичници легитимне мете

0

Лондон фактички води против Москве необјављени рат, што значи да се сваки британски званичник може сматрати легитимном војном метом, изјавио је заменик председника Савета безбедности Русије Дмитриј Медведев.

Он је обратио пажњу на изјаву министра спољних послова Велике Британије Џејмса Клеверлија који је рекао да Украјина има право да „пројектује силу“ ван својих граница.

„Данас Велика Британија делује као савезник Украјине, пружајући јој војну помоћ у виду војне технике и стручњака. Дакле, де факто води против Русије необјављени рат. У том случају, било који њен јавни функционер (како војни, тако и цивилни који доприноси рату) може се сматрати легитимном војном метом“, рекао је Медведев.

Он је истакао да је Лондон је био и остао вечити непријатељ Москве.
 
„Глупи званичници Велике Британије, нашег вечитог непријатеља, треба да имају на уму да се према опште признатом међународном праву који регулише вођење рата у савременим условима, укључујући Хашку и Женевску конвенцију са њиховим додатним протоколима, њихов положај такође може квалификовати као да су у рату“, написао је Медведев на Твитеру.

Раније Клеверли није желео да одговори на питање да ли је Кијевф умешан у нападе дроновима на Москву, али је рекао да су напади на „легитимне војне мете“ ван Украјине део њене самоодбране. Притом је истакао да неће спекулисати о природи напада.

Јуче су у раним јутарњим сатима украјинске беспилотне летелице извеле нападе у Москви и оштетиле стамбене зграде дуж Лењинског проспекта и у Улици Профсојузна на југозападу Москве. Такође, један дрон је погодио зграду у Улици Атласова у Новој Москви.

Руски председник Владимир Путин оценио је да је напад украјинских дронова на Москву акт тероризма.