Прочитај ми чланак

Медији ово скривају! Велике демонстрације у Риму против слања оружја Украјини

0

Демонстранти су изашли у суботу на улице у Риму, захтевајући веће плате и осуђујући италијанску владу што је обновила декрет којим јој се дозвољава слање оружја Украјини до 2024. године.

У организацији италијанског синдиката УСБ и уз подршку бројних левичарских политичких фракција, на протесту су се хиљаде људи окупиле на Тргу Републике и марширале иза транспарента са натписом „Оружје доле, плате више“.

„Мелонијева влада нас све више увлачи у спиралу рата са непредвидивим исходима“ , написао је УСБ пре протеста. „Италија је очигледно ратоборна и активна земља у сукобу, упркос чињеници да је велика већина становништва против рата и последичног наглог повећања војне потрошње.

Нова италијанска премијерка Ђорђа Мелони издала је у четвртак декрет којим се њеном кабинету дозвољава да настави слање оружја Украјини до краја 2023. без тражења званичног одобрења парламента. Њен претходник, Марио Драги, био је непоколебљиви присталица Кијева и изгубио је власт након што је неспоразум око испорука оружја поделио највећу странку у његовој коалиционој влади, Покрет пет звездица.

Италијанска јавност је такође подељена, са 49% против слања оружја у Кијев и 38% за, према анкети коју је спровео EuroWeek News прошлог месеца. Поред тога, 49 одсто Италијана верује да Украјина треба да учини уступке Русији у сукобу који је у току како би се убрзао мировни процес, док само 36 одсто жели да Кијев настави да се бори.

Прошлог месеца, још један митинг у Риму који је позвао на мировни споразум за окончање украјинског сукоба привукао је 100.000 људи, рекли су организатори.