Прочитај ми чланак

Медији: Москва и Кијев преговарају преко посредника у Женеви – тражи се решење…

0

Руски и украјински стручњаци преговарају преко две приватне организације са седиштем у Женеви које месецима раде на постављању темеља за нове преговоре Москве и Кијева, саопштила је швајцарска телевизија „РТС“.

Како се наводи, стручњаци за међународне односе и за посредовање из Центра за хуманитарни дијалог (HD Centre) и Центра за безбедносну политику (ГЦСП) одржавају контакте са Кијевом и Москвом ван званичних канала и под условима поверљивости.

Фото: Јутјуб/принтскрин

Иако се не наводе имена преговарача, директор Центра за безбедносну политику Томас Гремингер изјавио је да је реч о стручњацима на високим позицијама који имају приступ председничким администрацијама Русије и Украјине. Швајцарска телевизија наводи да би преговарачи могли бити бивши функционери, политичари или војна лица.

„Такав дијалог у нашој професији назива се повратна веза. То је платформа за незваничан и прилично поверљив дијалог како би се странама у сукобу омогућило да у сваком случају комуницирају“, објаснио је Гремингер.

По његовим речима, представници две непрофитне организације три пута су се састали уживо са својим саговорницима, а такође су комуницирали виртуелно како би одржали „индиректни дијалог“ између супротстављених страна.

Како је саопштио директор Центра за хуманитарни дијалог Дејвида Харланда, та такозвана „паралелна“ или приватна дипломатија, будући да је иницирају лица која нису на државним функцијама, омогућава да се превазиђу слабости званичне дипломатије која из различитих разлога данас није могућа. Стога припремни рад треба да се одвија „иза кулиса, а затим да се представља странама и могућим званичним посредницима, ако такви постоје“.

Иако се садржај разговора држи у тајности, Харланд је рекао да су женевски посредници били укључени у решавање специфичног проблема извоза украјинског и руског жита.

Гремингер је саопштио да се разговара и о ширим темама јер је тај „неформални дијалог користан за дискусију и анализирање званичних наратива“ и такође „омогућава да се провери да ли постоје идеје које би могле да се искористе током преговора“.

Претходно је шеф швајцарске дипломатије Ињацио Касис изјавио да су у току преговори о ситуацији у Украјини. Такође је рекао да се ти преговори одржавају у атмосфери „максималне дискреције”.