Прочитај ми чланак

Медији: Британски министар побеснео – немамо никакве проклете авионе за Кијев

0

Велика Британија нема авионе које би могла да испоручи Украјини, пише британски портал „inews.uk“, позивајући се на неименоване изворе у британској Влади.

Кијев тражи од Лондона авијацију, истичући да у супротном сукобу прети стагнација. Међутим, део Владе Велике Британије скептичан је у вези идеје да се Украјини пошаљу борбени авиони упркос захтеву британског премијера Ришија Сунака упућеном министру одбране земље да размотри ту могућност. Како се наводи, то би Лондон коштало стотине милиона фунти и „могло би потрајати месецима, ако не и годинама“.

„Немамо никакве проклете авионе које бисмо могли да испоручимо (Украјини)!“, рекао је неименовани члан британске Владе на који се лист позива.

Саговорници листа признају да можда неће бити могуће да се британски авиони пошаљу Кијеву на време како би изменили ток сукоба, али портал закључује да је један од мотива дугорочно јачање војних капацитета Украјине.

Сунак се нада да би Велика Британија, као прва велика западна сила која би послала борбене авионе Украјини, тако подстакла друге савезнике, као што су САД и Немачка, да следе њен пример.
Руска амбасада у Лондону упозорила је да ће испоруке авиона Кијеву имати „војне и политичке последице за цео европски континент“.

Сунак је раније саопштио да је Кијеву предложено да у Великој Британији започне обуку маринаца и пилота за ловце који су у наоружању НАТО-а. Касније је његов представник појаснио да Лондон још сада није донео одлуку о испоруци ловаца Украјини, те да ће то питање бити анализирано са различитих страна.