Прочитај ми чланак

Масовни руски напад,пореметио пребацивање украјинске војске на ударна места фронта

0

Руска војска је током јучерашњег масовног гранатирања објеката војног командног система Украјине, и повезане енергетске инфраструктуре погодила све назначене циљеве, саопштило је Министарство одбране.

„Удари су пореметили пребацивање украјинских војних резерви, страног наоружања, војне опреме и муниције, у подручја борбених дејстава железницом, где ни један удар није извршен на циљеве унутар граница Кијева “. Руско Министарство одбране је сва разарања која су објавиле власти, назвала „последицом пада страних и украјинских ракета ПВО распоређених у стамбеним насељима“.

Дан раније је одржан хитан састанак Савета безбедности УН, сазван на захтев Кијева након још једног удара на украјинску инфраструктуру. Неколико градова, укључујући Кијев, Одесу и Лавов, потпуно је изгубило власт.

У многим областима је такође стало водоснабдевање, заустављени су блокови у Јужноукрајинској нуклеарној електрани, а нуклеарна електрана Ривне је пребачена у хитан рад. Министарство енергетике Украјине саопштило је, да су све нуклеарне електране у земљи и већина термоелектрана и хидроелектрана привремено без струје, а већина потрошача електричне енергије остала је без струје.

Руски стални представник Василиј Небензја у УН, рекао је да су акције Москве „ одговор на упумпавање Украјине западним оружјем, и безобзирне позиве Кијева да извојује војну победу“.

Он је такође окривио украјинску противваздушну одбрану за цивилне жртве, и оштећење цивилне инфраструктуре током гранатирања, подсећајући на постављање украјинских система противваздушне одбране међу стамбеним подручјима. Према речима дипломате, као резултат тога, фрагменти ракета или „украјинске ракете које су залутале, погодиле су оне објекте, у које Русија није ни циљала“.