Прочитај ми чланак

Масовни протести против ковид мера: Стотине демонстраната изашло на улице

0

Холандска полиција употребила је водене топове да растера демонстранте који се противе увођењу новог деломичног затварања.

Холандски премијер Марк Руте у петак је одржао конференцију за новинаре на којој је најавио нова ограничења.

Руте је рекао да ће поново бити уведене мере против епидемије коронавируса, посебно у сектору угоститељства, како би се у земљи смањио број заражених.


Раније ће се затварати супермаркети и малопродајни објекти који нису неопходни и поновно ће се увести мере физичке дистанце.

У домовима се не препоручује боравак више од четверо посетилаца, а рад од куће је пожељан кад год је то могуће.

Један од великих спортских догађаја који ће се играти без публике је и квалификациона утакмица за Светско првенство између Холандије и Норвешке деледеће недеље.

Школе остају отворене, а излазак из домова је допуштен.

Велики дио Европе суочен је с порастом броја новозараженихе, за шта је делимично крив и мали број вакцинисаних у неким државама ЕУ.

Након објаве премијера протестанти су изашли на улице у Хагу, а полиција је почела да их растерује воденим топовима пошто је део окупљене гомиле на њих почео да баца камење и петарде.

По посљедњим подацима, у суботу су у Холандији је забележено 13.902 нова случаја заразе ковидом 19, што је трећа највиша дневна стопа заразе од почетка пандемије.